Európai nem a szoftverszabadalmakra

Az Európai Parlament jogi bizottsága tegnap a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló direktívajavaslat visszavonását kérte az Európai Bizottságtól. A képviselők elsöprő többséggel – 19 igen és 2 nem szavazat, valamint egy tartózkodás mellett – utasították el a vitatott szoftverszabadalmi tervezetet, melyet tavaly májusban fogadott el az Európa Tanács. A döntés elsősorban a javaslatot vehemensen bíráló szervezetek – köztük a nyílt forrású szoftverek mellett elkötelezett közösség – számára jelent részleges győzelmet.

Kritikusai szerint a direktíva legnagyobb hibája a kulcsfogalmak pontos meghatározásának hiánya, ami miatt a szöveg nem egyértelműsíti, hogy mi szabadalmaztatható, és mi nem. Mint hangoztatták, az 1973-ban Münchenben aláírt – a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát határozottan tiltó – Európai Szabadalmi Egyezmény (EPC) ellenére már eddig is közel 30 000 szoftverszabadalom született Európában, a tervezet pedig ezeket és így általában a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát legitimálta volna.

Az InfoWorld beszámolója szerint az EB előtt most több út is nyitva áll. A bizottság dönthet úgy, hogy nem tűzi napirendre egy új direktívaváltozat kidolgozását, és így – új szabályozás hiányában – a tagállamok szabadalmi hivatalaira bízza a döntést a szoftverek szabadalmaztathatóságáról. De a testület kivárhatja a standard jogi procedúra eredményét is, amely még egy lehetőséget ad az EP-nek a tervezet felülvizsgálatára. Ennek azonban – a javaslat sovány támogatottsága miatt – kevés az esélye. Valószínű, hogy a döntést négy-hat hónappal elhalasztják, hogy alaposan fel lehessen mérni a szabályozás következményeit.

Azóta történt

Előzmények