Zsaroló vírussal zárták le a számítógépeket az orosz bűnözők

Nemzetközi együttműködéssel számoltak fel bűnszervezetet, mely internetes módszerekkel csalt ki több mint 30 ország felhasználóitól több mint egymillió eurónyi pénzt – jelentették be tegnap az Europol képviselői Madridban.

Maga az alkalmazott módszer egyáltalán nem ismeretlen, ám az eddigi vizsgálatok szerint a méretek kiemelkedőek: az orosz vezetésű bűnözői csoport az elmúlt két évben több százezer európait károsíthatott meg.

A már rég ismert technika úgy működik, hogy az áldozatok gépét egy kártékony programmal, egy malware-rel (ebben az esetben ennek külön típusneve is van, ransomware-nek hívják) fertőzik meg. Az oroszok által kifejlesztett szoftver lezárta az áldozat számítógépét, majd a rendőrség nevében üzenetet küldött a felhasználónak, hogy illegális online tevékenységet tapasztaltak, és a számítógép felszabadításához fizessen 100 eurót a megadott bankszámlára.

Rob Wainwright, az Europol vezetője a spanyol belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy eddigi becslésük szerint a megzsaroltak körülbelül 3 százaléka rettent meg annyira, hogy fizessen, és az adatok alapján ez legalább egymillió eurós bevételt hozott a bűnözőknek, de elképzelhető, hogy az összeg sokkal nagyobb.

A bűnszervezet vezetőjét, egy 27 éves orosz férfit még decemberben tartóztatták le az Egyesült Arab Emírségek területén, majd a sajtótájékoztatóra okot adó újabb akció Spanyolországban zajlott le a múlt héten. Ennek keretében Costa del Solban 10 újabb tagot vettek őrizetbe: közülük hatan oroszok, kettő ukrán, kettő pedig grúz állampolgár. A nyomozás szerint ők voltak a pénzmosók, vagyis akik begyűjtötték a megadott számlaszámokról az átutalt pénzeket, majd eljuttatták a csoport vezetőjéhez.

A vizsgálat még folytatódik.

Azóta történt

Előzmények