Fába vájt Macintoshok a Parlamentben

Olasz és amerikai megrendelésre gyártottak először olyan érintőképernyős, multimédiás állványt, mely az Országgyűlés épületében ad tájékoztatást a képviselőknek az Európai Unió által társfinanszírozott, 107 milliárd forintos forrással rendelkező Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) eddigi eredményeiről. Az Apple iMac számítógépet rejtő iWoodKiosk – melyet hársfából álmodott meg tervezője, Üveges Péter – a fogyasztási cikkek formatervének kategóriájában 2005-ben Design Week díjat nyert Apple iMac vonalát követő, egyedi vonalvezetésű számítógép- állvány.

Az iWoodKioskokat a Parlamenten kívül a Hattyú házbeli ROP-irodában és a hét eurorégiós területfejlesztési ügynökségen – Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Székesfehérvárott, Szombathelyen és Kecskeméten – állítják fel. A könnyen használható, érintőképernyős munkaállomások feladata, hogy átfogó ismereteket nyújtsanak akár a számítástechnika alkalmazásában járatlan érdeklődők számára is a ROP-pályázatok eredményeiről. Az érdeklődők a képernyő menüpontjainak megérintésével választ kaphatnak arra, hogy városfejlesztésre, turisztikai fejlesztési programokra, útfejlesztésre, képzési és foglalkoztatási projektekre, valamint az alapfokú oktatási intézmények fejlesztésére fordított beruházásokra az EU társfinanszírozásával 2004 és 2006 között rendelkezésre álló források miként hasznosulnak. Az információbázist a projektek megvalósulását követve a ROP Irányító Hatósága (IH) rendszeresen frissíti.

A Tactus Multimédia Stúdió által forgalmazott kioszk alapját egy Apple iMac G5 adja, melyhez 16:10-es képarányú, 17 colos LCD képernyő, vezeték nélküli hálózati vezérlő és igény esetén teljes méretű billentyűzet is jár. Az állvány magassága 154 cm, szélessége 48 cm, mélysége 93 cm súlya 70 kg.