Egyre több adatot kérnek a hatóságok a Facebooktól

A növekedés természetesen a felhasználói szám emelkedésésnek is betudható, de a kormányzati adatéhség is fokozódik.

A Facebook közzétette legújabb átláthatósági jelentését (Transparency Report) – melyet korábban Government Requests Reportnak hívtak –, amelyben azt összegzik, hogy az idei év első felében hány és milyen típusú kormányzati adatkérést kaptak, ezek közül mennyit teljesítettek, illetve egy új, eddig nem közölt statisztikát is adnak arról, hogy a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatban hányszor keresték meg őket – ez utóbbiba beleszámolták a szerzői jogi, a márkavédelmi, valamint a hamisítással kapcsolatos panaszokat is.

A jogsértések és az adatkérések megalapozottságának vizsgálata a Facebooknál is hasonló, mint más nagy internetes cégeknél: a beérkezett kérelmeket a vállalat jogászcsapata vizsgálja meg, és csak akkor adnak ki adatokat, ha úgy látják, a kérelmek az adott ország törvényei, illetve a nemzetközi jog alapján helytállóak.

A jelentés általános adatai szerint 2016 második félévéhez képest globálisan 21 százalékkal nőtt az adatkérések száma (64 279, illetve 78 890). Az amerikai bázisú Facebook számára a legproblémásabb országban, az Egyesült Államokban a közösségi oldal egyre több olyan, a speciális nemzetbiztonsági törvényekre alapozó kérést kapott, amikor tilos számukra a felhasználó értesítése az adatkérésről, itt 50 százalékos mértékű az emelkedés a tavalyi második félévhez képest. Ugyanakkor a Freedom Act 2016-os módosításának köszönhetően a Facebook nyilvánosságra hozhatta annak az öt speciális kérésnek a szövegét, melyben nemzetbiztonsági okokból kértek tőlük adatokat (a National Security Letter – NSL – egy olyan jogi intézmény, mely lehetőséget ad a hatóságoknak a könnyített információszerzésre).

Globálisan nézve a tartalomkorlátozó kérések száma 2016 második félévéhez képest 304 százalékkal emelkedett (6944, illetve 28 036), ám ezt a drámai növekedést egyetlen ország, Mexikó generálta, ugyanis az ottani kormány kérésére a januári monterrey-i iskolai lövöldözésről több mint 20 ezer esetben rendeltek el videós tartalomtörlést.

A leállásokról is közölnek statisztikát, ezek szerint míg 2016 második felében 20 országban 43 alkalommal volt üzemzavar a Facebook szolgáltatásában, addig 2017 első félévében kilenc országban 52 alkalommal történt meg ez.

A magyar adatokat nézve az derül ki, hogy jelentős mértékben emelkedett az adatkérések száma, teljesítésük aránya viszont nagyjából ugyanakkora, mint a tavalyi év második félévében.

Facebook
[+]

Azóta történt

Előzmények