Tele van hamis fiókokkal a Facebook

3 hónap alatt 1,3 milliárd hamis fiókot törölt a Facebook, ezen felül októbertől decemberig nagyon sok olyan, koronavírussal és oltásokkal kapcsolatos tartalmat is eltávolítottak, amelyeket a szakemberek tévinformációnak minősítettek.

A Facebook tájékoztatása szerint a platform mögött álló szakemberek csak tavaly október és december között 1,3 milliárd hamis fiókot töröltek le.

A Facebook az említett hónapok során több mint 35 ezer emberrel dolgozott azon, hogy mérsékelje a tévinformációk terjedését. A vállalat például több mint 12 millió olyan tartalmat távolított el, amely a koronavírussal vagy az oltásokkal volt kapcsolatos, de az egészségügyi szakemberek tévinformációként jelölték meg azok állításait.

Az elmúlt hónapokban megállíthatatlan terjednek a tévinformációk, összeesküvés-elméletek és szélsőséges tartalmak a közösségi platformokon, így a Facebookon és Twitteren is. Ezek egy része a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatosak.

Az egyébként nem véletlen, hogy a Facebook épp most adott ki egy ilyen tájékoztató jelentést. Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága hamarosan vizsgálatot tart ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a Facebook és a többi technológiai platform hogyan küzdenek a tévinformációk ellen.

Azóta történt

Előzmények