A Facebook tagadja, hogy elolvassák a telefonokon az sms-eket

Kisebbfajta botrányt okozott a hétvégén a brit The Sunday Times február 25-ei – a fizetős oldalról azóta már eltávolított – cikke, melyben azt állították, hogy a Facebook okostelefonokra letölthető alkalmazása képes hozzáférni a felhasználó sms-eihez, így azokat a közösségi oldal üzemeltetői el tudják olvasni. Az említett írás más netes cégeket is megvádolt, például a Flickr képmegosztót és a YouTube-ot is, amikor azt közli, hogy e szolgáltatások mobilos szoftverei a szöveges üzenetek mellett egyéb személyes információkat is elérnek. Különösen súlyos volt az az állítás, hogy a Facebook a saját üzenetküldő rendszerének tesztje során „elismerte”, hogy elolvassák a telefonon található sms-eket. A Sunday Times emellett azt is kijelentette, hogy a megszerzett adatokat (a felhasználó földrajzi helyzete, címlistája, a böngészési előzmények) az adott cégek gyakran átjátsszák harmadik feleknek, például hirdetőknek.

A Facebook egynapos késéssel válaszolt a vádakra, ezt először a Business Insider oldalán tették közzé. Ebben kijelentik, hogy a brit lap állításai teljes mértékben tévesek, félreértelmezések. Mint kifejtik, az Android alkalmazásboltjából letölthető Facebook-alkalmazás különféle engedélyeket kérhet a telepítéskor, köztük van az sms-írás, -olvasás is, de ez nem egyedi, rájuk jellemző, sok ilyen alkalmazás létezik, például azok, amelyeket a telefon szoftverébe beépített sms-program helyett lehet használni. Elismerik, hogy folytatnak zárt teszteket az sms-hozzáférést igénylő termékeikkel, de mindez nem azért van, mert elolvassák az üzeneteket, hanem azért, hogy a Facebook-alkalmazás és a telefonok sms-rendszere közötti kommunikációt tökéletesítsék.

Ugyanakkor némi – talán valóban túlinterpretált – alapja lehetett a híradásnak, mert a Facebook egy későbbi nyilatkozatában újra közölte, hogy jelenleg is tesztelnek zárt körben egy olyan mobilos funkciót, amelyik összekapcsolódik az sms-szolgáltatással, ám a teszten kívül eső felhasználóknál nincs kommunikáció az alkalmazás és az sms-rendszer között. Ha ez sikeres lesz, és a Facebook-alkalmazásnak valóban szüksége lesz az sms-hozzáférésre, akkor arról részletesen és világosan tájékoztatni fogják a felhasználókat – erre várhatóan az alkalmazás 1.7-es verziójának megjelenésekor kerül sor. Hogy mi ez az új funkció, arra nem térnek ki, de utalnak például az sms-sel történő fizetésre.

A Sunday Time cikkének megszületésében valószínűleg szerepet játszott egy, a közelmúltban nagy felháborodást okozó eset is, amikor kiderült, hogy egy, mind az iOS-en, mind az Androidon népszerű alkalmazás, a Path engedély nélkül gyűjtött a telefonokról személyes adatokat.

Azóta történt

Előzmények