Az uniós biztos nekiment a Facebooknak

A lépés inkább szimbolikus, egy trendbe illeszkedik, ugyanis ha vétkesnek is találják, az amerikai vállalat mellényzsebből kifizeti a büntetést.

Az Európai Bizottság (EB) versenyügyi biztosa, Margrethe Vestager ma közleményben jelentette be, hogy eddig vizsgálatuk szerint a Facebook félrevezető adatokat szolgáltatott a hatóságoknak a WhatsApp felvásárlását jóváhagyó eljárás során, ezért a vállalat akár büntetésre is számíthat.

Simliskedés

Közel két éve az IT café is beszámolt a tranzakcióról, melynél nem is a felvásárlás ténye, hanem a vételár okozott általános megdöbbenést: a megállapodás értelmében 19 milliárd dollár, ebből 4 milliárdot készpénz, 12 milliárdot Facebook-részvények formájában egyenlítenek ki, a fennmaradó összeg pedig egy 3 milliárdos részvénycsomag, ami a WhatsApp alkalmazottainak megtartására szolgál, és a tranzakció lezárást követő négy év során, fokozatosan lesz lehívható. A feltételek szerint a WhatsApp mintegy 50 fős gárdája a továbbiakban a Facebook berkein belül, de önállóan folytatja munkáját, a cég társalapítója és korábbi főrészvényese, Jan Koum pedig csatlakozik a Facebook igazgatótanácsához. Ha az üzlet kútba esne,, szólt a szerződés, a Facebook 1 milliárd dollár készpénzt és ugyanekkora értékű részvénycsomagot köteles fizetni a WhatsAppnak. Ezt az akvizíciót kellett jóváhagynia az európai felügyeleti szerveknek is.

Ezzel szemben a versenyügyi biztos gyakorlatilag megindította a számonkérési eljárást:  folyamat a szokásos módon a mai közleménnyel, az úgynevezett kifogásközléssel indult (Statement of Objections), ez az első lépés az európai versenyügyi eljárásokban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az illetékes biztos a felmerült problémákat illetően kérdéseket tesz fel az adott vállalatnak, a válaszadásra határidőt szabnak, majd a beérkezett válaszok alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e azokat, tárgyalnak-e róla, vagy végső esetben megindítják a formális versenyügyi eljárást.

Nem fognak belehalni

A konkrét kifogás az, hogy a Facebook nem mondott igazat arról, hogy ha a Facebook és az üzenetküldő WhatsApp rendszerét összekapcsolják, akkor lehetetlen lesz a két rendszer közötti a felhasználók adatainak automatikus megosztása, az adatok automatikus összekapcsolása. Ez a probléma a felvásárlás óta több országban előjött már: idén nyáron kiderült, hogy amikor a WhatsApp frissítette felhasználási feltételeit, akkor szerepelt benne, hogy a felhasználóik telefonszámát „a szolgáltatás minőségének javítása érdekében” összeköthetik a Facebook-felhasználói azonosítóval. Mivel a vizsgálat szerint ez a lehetőség már 2014-ben is adott volt, ezért vádolják a Facebookot hamis információk közlésével – a felvásárlás jóváhagyására beadott kérvényükben letagadták ezt a lehetőséget. Ez pedig hamis adatszolgáltatás, és sérti a versenyügyi szabályokat.

Fontos megjegyezni, ezt a közlemény is jelzi, hogy ha be is bizonyosodik a nem megfelelő tájékoztatás, az a felvásárlást nem érinti, viszont büntetés kiszabását vonhatja maga után: ez a globális forgalom egy százaléka lehet maximálisan, ami a Facebook esetében a 2014-es adatokat figyelembe véve körülbelül 125 millió dollár.

A Facebook vezetőinek január 31-ig kell megküldeniük a hivatalos választ a kérdésekre.

Azóta történt

  • Meztelenkedő szobor miatt magyarázkodik a Facebook

    Az olasz Neptun szobor az illendőséget feledve ruha nélkül feszít a szökőkút csúcsán több mint 400 éve. Első körben ettől még eltüntették a képet.

Előzmények