Az iskolai egyenruha megvéd a mobiltelefonok káros hatásaitól


Zsebesek

Egy lelkes fehérorosz blogger számolt be arról, hogy a technológiai innovációban nem épp élen járó hazája most beletalált a tutiba: egy belorusz textilipari cég („Slavianka” Open Joint-stock Company – OJSC „Slavianka”) reagált az informatikai kihívásokra, s olyan iskolai egyenruhákat készítenek, melyek megvédik viselőiket a káros elektromágneses sugárzástól.

A nyilvánvalóan a mobiltelefonok vélt egészségkárosító hatásai miatt feltámadt szorongást kihasználó projekt ötletgazdái az új ruhadarabokon kialakítottak egy zsebet, ahol a telefont tárolni lehet, s ennek anyagába szőtték bele a „védelmi mechanizmust”. A terv hátterében – névleg – az áll, hogy egy WHO-jelentésre alapozva kormányzati álláspont lett az, hogy a mobil eszközök által kibocsátott sugárzás ártalmas a fiatalok ideg-, illetve immunrendszerére.

Bár az ötlet elsőre képtelenségnek tűnik, ám (a vélhetően megkent) állami hivatalnokok reakciói nem feltétlenül az ésszerűségen és a tényleges mérlegelésen alapulnak, mivel magát a hírt a fehérorosz Kereskedelm Minisztérium üdvözölte, s ha belegondolunk az „egészségvédő ruha” bevezetésével egyszerre két legyet lehet ütni: fenntartani az uniformizálást kiválóan szolgáló egyenruhát, emellett nyilván gazdaggá lehet tenni egy esetleges állami rendelet nyomán monopolhelyzetbe kerülő vállalkozást. A cég honlapja szerint egy olyan technológiát használnak fel, amelyet a német hadsereg, a Bundeswehr is alkalmaz egyenruháiban, s az egyébként igen népszerű termékeket előállító vállalkozás nemcsak fehérorosz megrendelésekre számít, hanem – legalábbis egyelőre – a volt szovjet tagállamokban is kampányt folytatnak új termékeikkel kapcsolatban.

Mint a blogger írja, meglehet ostobaság ez az egész, de legalább nem tiltják be a mobilt az iskolában, mint például a Belaruszhoz hasonló berendezkedésű Tádzsikisztánban.

Azóta történt