Felfegyverzett rendőrségi drónok a vadnyugaton

Bármilyen fegyverrel felszerelheti drónjait az észak-dakotai rendőrség addig a pontig, míg az nem minősül halálosnak. Lehet tehát gumilövedékes, sokkolós, vagy éppen könnygázos drónokat alkalmaznia a hatóságoknak. Erről az 1328-as helyi rendelet elfogadásával döntött az állami vezetés.

A szabályozás eredendően azzal a céllal íródott, hogy szigorú keretek közé szorítsák a bűnüldöző hatóságok jogkörét a drónhasználattal kapcsolatban. Többek között arról szólt, hogy ahhoz is házkutatási engedélyt kell a rendőrségnek a bíróságtól, hogy egy-egy gyanúsítottat a lakásán figyeljenek meg a repülő eszközzel, illetve tiltotta volna a fegyverként történő használatot. Azonban egy módosításnak köszönhetően a rendelet úgy változott, hogy tilos az élet kioltására alkalmas fegyverekkel felszerelni a drónokat.

Bár a Guardian birtokába jutott statisztikák szerint a rendőrség csak idén 39 ember halálát idézte elő a sokkolók használatával, ezek mégsem számítanak halálos fegyvernek, így a hatósági drónok tuningolhatóak velük. Akadnak akik úgy vélik, a döntés nyomán még több áldozatot szed majd a hatósági munka (idén 774 amerikai halt bele rendőri intézkedésbe), azonban Grand Forks megyei sheriffje szerint az eredeti javaslat nevetséges volt, szerinte aki írta, nem tudja hogyan működik a nyomozás. Véleménye szerint lehetetlen dolog volna engedélyt kérni drónnal történő berepülésekhez, ez a munkájukat is hátráltatná és a bíróságokat is feleslegesen terhelné.

Észak-Dakota kereskedelmi minisztériumi képviselője, az Észak-dakotai Egyetem drónprogramjának vezetője szerint azonban a módosítás sokkal egyszerűbb okokra vezethető vissza. Egy márciusi meghallgatáson azt mondta, sokkal inkább a kereskedelmi fejlődésről szól. „Ha a szabályozás valamilyen módon korlátozza a kereskedelmi, illetve bűnüldözői fejlesztéseket, az negatívan befolyásolja majd az Észak-Dakotába fektetni kívánó cégek véleményét és elkötelezettségét”. Úgy tűnik, ezt a jogalkotók sem szeretnék, így az állás: Szabadságjogok – Drónipar 0 : 1.

Azóta történt

Előzmények