Felfüggesztette adásait a VilágRádió

Felfüggesztette a műsorszórást a VilágRádió. A szolgáltatást a Mindmaker Inc. magyar–angol–szingapúri vegyesvállalat egyik leányvállalata, a Magyar Internet Világportál Szolgáltató Kft. (Mavip) hozta létre 2001 júniusában. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter egy tavalyi interpellációra adott válaszában közölte: a Mavip szolgáltatásához 150 millió forint összegű támogatást kért és kapott 2001 végén a Miniszterelnöki Hivatal által létrehozott In-Forrás XXI. Kht.-tól. Az In-Forrás azonban 2003-ban végelszámolás alá került. Az eljárás során a miniszter tudomására jutott információk szerint az átutalt 150 millió forintról per folyt. A jogi eljárás célja annak tisztázása, hogy a Mavip Kft. egy már létező fejlesztés utólagos finanszírozásához jogosan igényelt-e támogatást.

A Mavip egyébként 2003. augusztus 18-án bejelentette, hogy fizetni kell a műsorok hallgatásáért. Alig egy hónap múlva, szeptember 12-étől viszont ismét ingyenessé tették a rendszer használatát, miután a korábbi 6–10 ezerről jelentősen visszaesett a VilágRádió közönsége. A fizetésmentessé tétel viszont komoly finanszírozási gondokat okozott, ugyanis a működtetés ily módon – úgy tűnik – nem volt megoldható. A Mavip szolgáltatása nem volt egyedülálló: a jelentősebb magyar rádióadások e portáltól függetlenül is megtalálhatók az interneten. Tavaly 49 magyar rádióadás volt ingyenesen elérhető a világhálón.

(*) Finanszírozási gondjai miatt július elsejétől felfüggesztette a korábbi VilágRádió és VilágTV szolgáltatásait a Mavip Kft. A cég internetes honlapján csak annyit közölt: "a megoldást továbbra is keressük".

Azóta történt