Felhasználóbarát vírust fejlesztettek a BME-n

Az utóbbi idők számítógépes vírusai a humán faktorra alapozták működésüket, azaz különböző trükkökkel rávették a felhasználókat arra, hogy futtassák a víruskódot. Bár a technológiák finomodtak, sajnos sokaknak még mindig problémát okoz, hogy akár a legegyszerűbb vírust is letöltsék, illetve futtassák. Ráadásul a legújabb mutánsok titkosított "zip" állományokban terjednek, és felmérések szerint a felhasználók 23,7%-a képtelen megbirkózni egy olyan egyszerű feladattal, mint egy ilyen "zip"-es fájl kitömörítése. Ha netántán mégis sikerül a telepítés, akkor további problémákkal kell szembenézniük a próbálkozóknak. Hazai viszonyok között, a következő problémákat sikerült azonosítani (a teljesség igénye nélkül):

  • A vírusoknak rendszerint nincs magyar lokalizált verziója, így – a sajnálatos hazai nyelvtudási szintek miatt – sok felhasználó képtelen még a legegyszerűbb vírust is kezelni, vagy nem képes teljes hatékonysággal kihasználni a vírus által nyújtott lehetőségeket.
  • Az előzővel összefüggő probléma, hogy gyakran a telepítés sem sikeres.
  • A felhasználó nem tud beavatkozni a vírus működésébe, ezért az itthon még elterjedt dial-up hozzáféréseket egy jól terjedő vírus hamar megbénítja.
  • Nincs visszajelzés a vírus helyes működéséről.

Mindezeket a problémákat figyelembe véve, az az elhatározás született a BME Informatikai Központban, hogy elkészítik a valódi felhasználóbarát vírust. A kitűzött határidőre el is készült a a.PRI.lone nevű féreg, amely a következő fő tulajdonságokkal segíti a felhasználók tevékenységét:

  • Szabványos telepítés és eltávolítás – a Windows szabványos telepítési módszerével, interaktív módon telepíthető.
  • Eltávolításához nem kell megvárni, amíg a vírusirtó programok gyártói frissítik adatbázisukat, hiszen a vezérlőpultból a művelet egyszerűen elvégezhető.
  • Kényelmes grafikus felhasználói felületet kap a user.
  • Sok-sok beállítási lehetőség biztosított.
  • A felhasználó pontosan nyomon követheti a vírus mozgását, működését.


Forrás: www.ik.bme.hu

 

A vírus április 1-től letölthető a jelzett honlapról, innen. A telepítéshez csomagoljuk ki a zip állományt, és indítsuk el a setup.exe programot.

Természetesen a fejlesztés nem áll meg, további hasznos kiegészítéseket terveznek a szakemberek, többek között on-line magyar kézikönyvet, terméktámogatást és távoli menedzsmentet. Várható, hogy az illegális másolatok elterjedése miatt kénytelenek lesznek bevezetni a termékaktiválást is.

Szigeti Szabolcs (BME IK ITSec csoport – IHM-együttműködés)

Azóta történt

Előzmények