Felküzdhető a Windows a Macre

WinMac

Amikor januárban bemutatták az Intel-processzorokkal működő új Maceket, egy amerikai Apple-rajongó felajánlott 100 dollárt annak, aki rájön, hogyan lehet futtatni a Windows XP operációs rendszert az új gépeken. Colin Nederkoornt az motiválta, hogy ha ez sikerül, a munkahelyi PC-jét is lecserélheti végre imádott vállalata számítógépeire. A példa követőkre talált, és jó néhányan hozzátették saját felajánlásukat a jutalomhoz, amely egészen 13 854 dollárig hízott. Ennyit tehet zsebre az a kaliforniai páros, amelyik a héten előállt a megoldással.

Azt gondolhatnánk, hogy a platformváltást követően gyakorlatilag PC-s alapokra épített új Apple-gépekre problémamentesen települ a Windows is. És bár a Mac-gyártó nem törte össze magát azért, hogy megakadályozza a Microsoft operációs rendszerének használatát a gyárilag Mac OS X-szel szállított masinákon, egészen mostanáig senki sem tudta feltelepíteni a Windowsokat az inteles gépekre. Ennek az az oka, hogy ezekben mutatkozott be a szintén az Intel által kifejlesztett EFI (Extensible Firmware Interface) rendszer, mely a PC-ken évtizedek óta használt BIOS (Basic Input/Output Sytem) egyfajta továbbfejlesztése. Az EFI többek között lehetővé teszi, hogy a számítógép az operációs rendszer betöltése nélkül képes legyen használható állapotba hozni különböző hardverkomponenseit, így például egy speciális kezelőfelületen keresztül anélkül tud a gép az internethez csatlakozni, és onnan bizonyos állományokat letölteni, hogy segítségül hívná ehhez az operációs rendszert. A Windows azonban a BIOS-ra támaszkodik, és nem működik együtt az EFI-vel.

Korábban a rajongók azt remélték, hogy a második félévben megjelenő Windows Vista támogatni fogja majd az EFI-t is, és ezzel minden akadály elhárul a Macek windowsosítása előtt, ám a múlt héten ezek a remények szertefoszlottak. Az Intel Developer Forumon ugyanis kiderült: 2007-ig, a Vista szerverváltozatának kiadásáig szinte bizonyosan nem lesz EFI-support az operációs rendszerben, és akkor is legfeljebb csak a 64 bites processzorokat támogató változatba kerül bele. Márpedig a mostani Intelmekekben 32 bites chipek dolgoznak.

Nem adom fel

A probléma Nederkoorn versennyé avanzsált kezdeményezésének köszönhetően mégis megoldódott. A csak internetes nickjeiken – narf2006-ként és blankaként – ismert nyertesek néhány nappal ezelőtt tettek közzé mobiltelefonnal készített fotókat – majd egy videót is – egy windowsos Macről. Az általuk használt módszer ellenőrzése néhány napot vett igénybe, de tegnapra bebizonyosodott, hogy az eljárás működik. Ezzel lezárult a verseny, narf2006 és blanka felveheti a csinos summát, a felhasználók pedig elkezdhetik windowsossá hekkelni Macjeiket.

Az eljárás nem teljesen triviális, a Windows XP-t kicsit noszogatni kell, hogy hajlandó legyen felmászni az idegen platformra. Például egy egyedi telepítő CD-t kell készíteni, melyre a Windows XP SP2 fájljai mellé egyéb állományokat is fel kell írni, és újra kell particionálni a gép merevlemezét is. Nederkoorn szerint ily módon a 20 colos iMacen kívül minden jelenlegi Intelmeken futtatható a Windows, bár egyelőre korlátozásokkal. A megfelelő videokártya-driverek hiányában például a grafikus megjelenítés erősen hendikepes, ezért 3D-s játékok nem indulnak el a gépen, legfeljebb aknakeresőzni lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények