Félmilliárd dolláros bírság a Microsoftnak

Egy chicagói szövetségi bíróság ugyanis e jeles hétfői napon a Microsoftot 520,6 millió dolláros kártérítésre kötelezte. A világ legnagyobb szoftverfejlesztője az ítélet szerint az Internet Explorer internetböngészővel megsértette a Kaliforniai Egyetem és az Eolas cég szabadalmi jogait.

Az esküdtbíróság bizonyítottnak látta azt a felvetést, hogy a Microsoft programjában az Eolas által szabadalom által levédetett technológiákat használta és használja fel mind a mai napig. A vádemelés egyébként 1999-ben történt meg, amikoris Michael D. Doyle, az Eolas alapítója és a Kaliforniai Egyetem professzora 1,2 milliárd dolláros kártérítési igényt nyújtott be a redmondi vállalat ellen.

Doyle a kollégáival az 1990-es évek elején egy olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek segítségével használhatjuk egy weboldal interaktív elemeit. Az Eolas eljárásainak köszönhetően így adatokat változtathatunk meg on-line vagy különböző perspektívákból tekinthetjük meg ugyanazt a képet. A kaliforniai vállalat alapítója a technológiáját 1994-ben szabadalmaztatásra nyújtotta be, amit 4 évre rá el is fogadtak. Doyle szerint a Microsoft az ő technikáját az Internet Explorerben az első változat megjelenése, vagyis 1995 óta használja.

Jim Desler, a redmondi szoftveróriás szóvivője az ítéletet "csalódást keltőnek" és "kiábrándítónak" nevezte és jelezte, hogy a vállalat megfellebbezi a végzést. A szóvivő szerint az Internet Explorerben használt technológiák mind saját fejlesztésűek.

Azóta történt

Előzmények