Újra él az isoHunt

Alig másfél hete adtunk hírt arról, hogy bezárni kényszerül a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb torrent oldala, mert alapítója és tulajdonosa, Gary Fung megegyezésre jutott az Amerikai Mozgókép Szövetséggel – azaz lényegében feladta a 2006 óta folyó jogi csatározást, bár egy fellebbviteli kérelem még az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt van. A megegyezés értelmében Fungnak igen magas, 110 millió dolláros kártérítést is fizetnie kéne, de ezt a legtöbb szakértő inkább jelzésértékű összegként értelmezi, ami elrettentési céllal került be a megállapodásba, ugyanis az alapító ennek töredékét is alig tudná valahogy kifizetni.

Az Archive Team a megegyezés napvilágra kerülését követően bejelentette, hogy megpróbálja le és megmenteni az oldalon az évek alatt felhalmozott torrentkészletet, de tervüket nem sikerült véghez vinniük az oldal lekapcsolása előtt. A TorrentFreak információi szerint viszont ezzel párhuzamosan egy másik, teljesen független projekt is futott a háttérben, a célja viszont hasonló volt, megmenteni és újra elérhetővé tenni az isoHunt torrentkészletét. A feltámadásra nem kellett sokat várni, az isoHuntra szinte megszólalásig hasonlító utód isoHunt.to néhány napja már elérhető.

Első pillantásra alig lehet megkülönböztetni a régitől
Első pillantásra alig lehet megkülönböztetni a régitől

A névtelen csapat szerint az isoHunt a torrentvilág szerves része volt egy évtizeden keresztül, és bezárása nagy veszteség volt azoknak, akik rendszeresen használták. “A kiadók nem szeretik az innovatív konkurenciát és az isoHunt jól mutatja, hogy intézik el az ilyesmit.” - nyilatkozta a csapat egyik tagja.

Bár az oldal még nincs teljesen kész, a munka nagy részén túl vannak, a felhasználói felület szinte egy az egyben a régi isoHuntot tükrözi, a torrentfájloknak pedig nagyjából a háromnegyed részét tették újra elérhetővé. A fórum egyelőre nem működik, a felhasználói profilokat sem lehet megnézni, és a torrentek alatti megjegyzések is hiányoznak, bár van rá esély, hogy ezt később a régi adatbázisból helyreállítsák.

Az oldal természetesen nem áll meg a régi isoHunt tartalmának helyreállításánál, hiszen folyamatosan kerülnek fel rá új torrentfájlok, és ha a felhasználók megkedvelik, könnyen az eredeti oldal örökösévé válhat. Feltéve persze, ha nem találják meg és kapcsolják le ezt is.

Azóta történt

Előzmények