Féltik az AI-tól a pénzügyi rendszert

Az amerikai hatóságok szerint az AI kockázatot jelenthet a pénzügyi rendszerre.

A Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter által vezetett, legnagyobb pénzügyi hatóságokat tömörítő Financial Stability Oversight Council szerint az AI gyors térnyerése új kockázatokat teremthet az amerikai pénzügyi rendszer számára, ha a technológiát nem felügyelik megfelelően.

Az aggodalmakat az éves pénzügyi stabilitási jelentésben is megosztották.

A csoport szerint az AI nagy fejlődést és hatékonyságnövelést hozhat a pénzügyi cégeknek (is), de a gyors fejlődés miatt a cégek és a hatóságok is oda kell figyeljenek. Az AI ugyanis kockázatokat hozhat, ezért mélyebb szakértelemmel és kapacitással kell az AI-s fejlesztéseket és használatot figyelni, a kockázatokat azonosítani. Kitértek rá, hogy egyes AI-eszközök annyira bonyolultak, hogy nehéz azokat elmagyarázni vagy alaposan követni – de ha a cégek és hatóságok nem értik, akkor rossz esetben elsiklanak a pontatlan eredmények mellett.

Megemlítették, hogy az AI-megoldások egyre inkább nagy külső adatbázisokra és harmadik felekre építenek, de ezeknek saját, magánszférát és kiberbiztonságot érintő kockázatai vannak.

A pénzügyi stabilitásra persze nem csak az AI van veszéllyel: az IMF vezetője szerint a kriptopénzeket szabályozni kell, mert kockázatot jelentenek a pénzügyi stabilitásra nézve.

Előzmények