Fiaim, ti csak énekeljetek!


Pénteken elindult egy roppant érdekes keresőoldal, a Midomi béta-verziója. Mi az újdonság benne? Hát az, hogy dalokat és előadókat lehet vele keresni – ez eddig nem nagy szám –, mégpedig a hagyományos szöveges böngészési mód mellett – ez egyébként egy intelligens keresőfunkció, a helyesírási hibák ellenére is igyekszik valós találatokat adni – énekléssel is. Ha a felhasználó énekel vagy dúdol legalább 10 másodpercet az általa keresett számból, akkor a program ez alapján azonosítja a dalt, s a találati listán megkapja az eredeti előadót és lemezt, illetve mindazok névsorát akik ezt a dalt, dalrészletet már felénekelték, keresték.

A Midomi egyébként közösségi oldalként is működik, lehetséges felhasználói profilok készítése, kapcsolattartás – na és persze egymás produkcióinak meghallgatása és értékelése is.


Énekelhetsz, dúdolhatsz

A szolgáltatás alapját az úgynevezett több módon alkalmazható felismerő rendszer (Multimodal Adaptive Recognition System – MARS), mely abban különbözik a hasonló hangfelismerő rendszerektől, hogy jóval több változó felismerésére és elkülönítésére képes (például a sebesség, a beszéd vagy ének szöveges tartalmának elkülönítése, a szünetek helye stb.).

Az oldal üzemeltetője a Melodis Corporation, a hangfelismerő rendszerek fejlesztésének egyik vezető vállalata, melynek irányítója, Keyvan Mohajer elmondta, véleményük szerint jelenleg ez a web legszórakoztatóbb kreatív oldala. A vállalkozás, csakúgy, mint a Google, a Stanford Egyetemről indult, ám egy kicsit később, 2004-ben. A fejlesztők az egyelőre a szórakoztatás céljaira beállított technológiában óriási lehetőségeket látnak, e mostani oldalukat inkább csak népszerűsítésnek és kísérletnek szánják, a komoly gazdasági és tudományos előnyöket a további fejlesztésektől remélik.

Azóta történt

Előzmények