Filmekkel újít az Amazon

Az Amazon.com tegnap elindította filmeket és televíziós műsorokat letöltésre kínáló szolgáltatását, az Unboxot. Az eBay után a világ második legnagyobbjának számító e-kereskedelmi vállalat hét filmstúdió mozijait és számos amerikai televíziós csatorna programjait kínálja. A partnerek listájáról a nagyok közül egyedül a Walt Disney Pictures hiányzik, rossz nyelvek szerint azért, mert a stúdió legnagyobb részvényese az a Steve Jobs, aki az Apple vezérigazgatójaként a jövő kedden fogja bejelenteni, hogy cégének rendkívül sikeres iTunes internetes boltja filmekkel bővíti kínálatát.

Az Unbox használatához egy Windows XP-n futó médialejátszót kell letöltenie a vásárlóknak, ami egyben azt is jelenti, hogy kizárólag számítógépen, illetve néhány – Windows-alapú hordozható lejátszón – nézhetők meg a megvásárolt videoanyagok, asztali DVD-lejátszón nem. Pedig a fájlok kiírhatók optikai lemezre is, ám csak archiválás céljából, visszajátszásuk csak PC-n lehetséges. Minden anyag két változatban töltődik le: a jó minőségű anyag a számítógépes megtekintéshez, az erősebb tömörítéssel készített, kisebb formátumú a médialejátszókhoz van igazítva. Az Amazon boltjában nem csak vásárolni, de kölcsönözni is lehet: ilyen esetben a filmet 30 napon belül meg kell nézni, és az első megtekintés után még egy napig lehet újból megnézni.

Szakértők szerint a hordozható lejátszók támogatása okos húzás, de a filmletöltéseknek onnantól lesz értelme, ha a vásárlók tévén is megnézhetik majd az digitális videókat. (Erre az Unbox esetében csak úgy van lehetőség, ha a PC-t csatlakoztatják a televízióhoz.) „Minden apró lépés hasznos, mégis az lesz a valódi élmény, amikor a nappali nagy képernyőjén lehet majd nézni a filmeket” – magyarázta Benjamin Feingold, a Sony Pictures Home Entertainment elnöke az AP hírügynökségnek.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a filmekkel az Amazon jó lóra tett, mert ez a biznisz nagyobb haszonrést hoz, mint bármi más, amivel foglalkoznak. Így még az sem tragédia, ha az Unbox elindítását követően a DVD-ket kínáló részleg forgalma visszaesik – érvelnek elemzők, akik szerint idővel az internetről lemaradt, nagy bolthálózatokat – mint amilyen a Wal-Mart – érinti majd igazán érzékenyen a digitális terjesztés térnyerése.

A szolgáltatást egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban élő felhasználók vehetik igénybe. Hazánkban a T-Online Téka kínál filmeket online, az itthoni bolt kínálata azonban jóval szűkebb, főként hazai és európai alkotásokból áll. A Tékában a videoanyagok nem tölthetők le, kizárólag interneten keresztüli (streaming) megtekintés lehetséges.

Azóta történt

Előzmények