Finisben a Windows 7 SP1

Windows 7 logóA múlt héten lázas találgatás kezdődött a szaksajtóban a Windows 7 első szervizcsomagjának megjelenésével kapcsolatban. Az apropót az adta, hogy egy a Microsoft TechNet orosz oldalán publikált blogbejegyzés azt állította: befejeződött az SP1 fejlesztése, és a végleges, kiadásra kész (ún. RTM-)kódot a szoftvercég már PC-gyártó partnerei rendelkezésére bocsátotta. Ez alapján többen úgy kalkuláltak, hogy a pakk terjesztését már ezen a héten megkezdi a vállalat.

A Microsoft időközben – ahogy az az orosz bloghoz fűzött angol nyelvű kiegészítésben olvasható – cáfolta, hogy az OEM-partnerek megkapták volna a szervizcsomag RTM-változatát, de több jel mutat arra, hogy a pletykák nem teljesen alaptalanok. Egyrészt kiszivárgott az internetre egy RTM-jelölést viselő SP1-verzió, másrészt a cég egy héttel ezelőtt elérhetővé tette azt a „fontos” besorolású frissítést Windows 7 és Windows Server 2008 R2 rendszereihez, mely a szervizcsomagok telepítésére készíti fel azokat. Ez utóbbi a Windows Update ablakban bukkant fel.

A cég egyébként a sajtó megkereséseire csupán annyit mondott: ez ügyben egyelőre nincs közölnivalója. Ami biztos: a csomag kiadásra jelölt (RC) verziójának október végi kiadásakor világossá tették: az RC az utolsó nyilvános tesztváltozat, azt követően már a végleges javítócsomag érkezik, valamikor 2011 első negyedévében.

Amint azt már többször megírtuk: az új pakknak köszönhetően a szerververzió funkciói két új virtualizációs eszközzel, a RemoteFX-szel és a Dynamic Memoryval bővülnek (e funkciókról további részletek angol nyelven itt olvashatók), de ezen túl az SP1 semmilyen új szolgáltatást nem vezet be. A Windows 7 esetében a javítócsomag egyszerűen a Windows Update-en keresztül már elérhető frissítések, valamint az ügyfelek és partnerek visszajelzései alapján készült hotfixek gyűjteménye.

Ez azt jelenti, hogy azokon a rendszereken, melyeken be van kapcsolva az automatikus frissítés, a csomag tartalmának jó része már telepítve van. Ennek megfelelően otthoni környezetben a tesztverziók letöltése és telepítése egyáltalán nem javasolt, és biztonsági okokból ugyanez áll az internetről letölthető, kiszivárgott RTM-re is. Egyszerűen nincs miért sietni.

Azóta történt

Előzmények