Ötletes biztonsági kiegészítő érkezett Firefoxra

Mindenképpen említésre érdemes fejlesztés bukkant fel nemrégiben a Mozilla szoftveréhez készült biztonsági kiegészítők palettáján: az új modul abban az esetben lehet hasznunkra, ha a laptopot vagy a mobilt ellopják tőlünk.

A Firefoxra, illetve a mobilkészülékekre fejlesztett Fennec-változatra egyaránt ingyenesen letölthető FireFound kiegészítő a böngésző futtatásakor – természetesen aktív internetkapcsolat mellett, hasznosítva a geolocation technológiát – automatikusan rögzíti a számítógép tartózkodási helyét, majd az információt titkosítva átküldi egy szerverre (opcionálisan a felhasználó által megjelölt kiszolgálóra), melyet később bárhonnan lekérdezhetünk a bejelentkezési adatok megadásával. A szoftver bekalibrálható úgy is, hogy e-mailben riasztást küldjön egy magadott címre, amennyiben egy előre beállított távolságnál messzebb használja valaki a böngészőt. Chris Finke fejlesztése azonban nem csupán nyomkövetőnek készült, hanem vészhelyzetben képes a böngészőben tárolt személyes adatok – előzmények, jelszavak stb. – azonnali törlésére is.

firefound


A nyílt forráskódú FireFound nem csodaszer, de kétségtelenül hasznos segítség lehet vészhelyzetben. Volt már példa arra, hogy az élelmes tulajdonos biztonsági szoftverrel nyomozta le az eszköz tartózkodási helyét, és a rendőrség közreműködésével visszaszerezte kedvenc készüléket.

Azóta történt

Előzmények