A Firefox felhasználói először nyomták le az Internet Explorerrel böngészőket

Igaz, nem elterjedtségben, de a használatot alapul véve az egyik piackutató azt mutatta ki, hogy többet böngésznek a Mozilla szoftverével.

A böngészők piacán is éles a verseny a megmaradt szereplők között, és bár vitathatatlanul a Google Chrome-ja áll az élen, a dobogó második helyéért öldöklő küzdelem zajlik a Firefox és az Internet Explorer között – legalábbis ha azt nézzük, hogy hány oldalt néznek meg az egyes böngészőkkel.

StatCounter - böngészők
[+]

Habár a mérések a használt módszertan miatt erős különbségeket mutatnak, a StatCounter legutóbbi kimutatása szerint az általuk követett hárommillió weboldalon, havi 15 milliárd oldalletöltést számba véve, a dobogó második fokára asztali környzetben áprilisban első ízben a Mozilla böngészője, a Firefox került. A kimutatás szerint a Chrome megközelíthetetlenül vezet ebben a szegmensben (60,5 százalék), de a fej fej melletti küzdelemben ebben az időszakban a Firefox egy árnyalatnyival (15,6 százalék) megelőzte az Internet Explorer és az Edge (15,5 százalék) eredményét.

StatCounter - böngészők
[+]

Ez az eredmény kissé csalóka azonban – leginkább a Firefox-felhasználók aktivitását emeli ki, ugyanis a StatCounter oldalletöltéseket számolt ebben a kimutatásban, nem pedig azt, hogy hány címen használnak egy adott böngészőt. Egyébként ugyanis a korábbi trend maradt – ahogy a hónap eleji hírünkben is írtuk –, és mind a Firefox, mind az IE részesedése lassan ugyan, de folyamatosan csökken (az IE az igazi vesztes, tavaly 10 százalékpontot rontottak, főleg a Chrome javára, de a Firefox is leadott egy százalékot).

A NetNMarketShare adatai szerint:

NetMarketShare - böngészők
[+]

A globális nyertes a Chrome, amelyik már megelőzi az IE-t, és tovább megy azon az úton, hogy a piac szinte kizárólagos és meghatározó szereplője legyen. Az eredmények szerint az Edge minden törekvés és kampány ellenére sem volt képes megfordítani ezt a folyamatot.

Azóta történt

Előzmények