Bemutató videó a mobilos Firefox koncepciójáról

A Firefox fejlesztői már jó ideje dolgoznak a jövőben mind fontosabbá váló mobilinternetes piac meghódításán is, hiszen ez a terület még viszonylag nyitott, még messze nem dőlt el, hogy ezeken az eszközökön melyik böngésző lesz a meghatározó. Aza Raskin – a chicagói Humanized Inc. szoftvervállalat elnöke, az Apple Macintosh alapítójának, Jef Raskinnak a fia, aki jelenleg a Mozilla Labsnél a felhasználói interfészek fejlesztésért felel – néhány napja blogjában megjelentetett egy bemutatót, amely arról informálja az érdeklődőket, hogy milyen koncepció alapján dolgoznak a mobilos Firefox megteremtésénél.

A bevezetőben a legfontosabb alapelveket eleveníti fel: mobil eszközről van szó, mely méreténél fogva bizonyos funkciókat korlátoz (kis képernyő, nehézkes begépelés stb.). Az érintőképernyőre történő tervezés alapelvnek számít, de – mint Raskin írja –, hogy minél több eszközön működjön, úgy készítik, hogy mindkét módszerrel lehessen irányítani. Azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy ujjaink böszmék, tehát nem lehet olyan kicsi alakzatokat létrehozni, amelyeket nehéz pontosan eltalálni. A tervezés metaforikus koncepcióját említve (vagyis, hogy a képernyőn megjelenő látvány emlékeztesse a felhasználót a való világból ismerős részletekre) Raskin kitér arra, hogy el kell kerülni a Microsoft Bob kudarcát, ahol átléptek egy határt, s inkább stupid, mint használható alkalmazást hoztak létre. De azért – az előbbi alapelvből következően – a kialakítás során minimalizálni kell a gépelést igénylő funkciókat, ugyanakkor figyelembe kell venni a képernyő kis méretét, s ezt a területet a lehető leggazdaságosabban kell kihasználni.

E koncepciónak – mely minimalizálja a felhasználói interakciók bonyolultságát s messzemenően igyekszik figyelembe venni a kisméretű eszközök adottságait – legfontosabb jellemzőit Raskin alább látható videója mutatja be szemléletesen, de igen tanulságos a mérnök egy hosszabb (egy órás) előadása is, melyet szintén feltöltöttek a YouTube-ra.

Azóta történt

Előzmények