Sokan a pornógyűjteményük miatt nem váltanak a Firefox 3-ra

A Mozilla Security Team blogjában megjelent egy kétrészes bejegyzés, melyben azt elemzik a szakemberek, hogy sokan vajon miért nem frissítenek a régebbi, 2.0-s verzióról  a sokkal jobb 3.0-sra (legalább, hiszen már a 3.5.2-es is elérhető). A vizsgálat többek között feltárt egy érdekes okot is: akadnak, akik azért nem váltanak böngészőt, mivel attól tartanak, hogy a frissített szoftver feltárja pornólinkgyűjteményüket.

Az eredményeket online felmérés útján szerezték be, mivel májusban elindítottak egy akciót, melynek során a régebbi verziót használókat egy felugró ablak figyelmeztette a frissítési lehetőségre, s ugyanitt az update-et elutasítóknak felkínáltak egy kérdőívet is, melyben arra lehetett válaszolni, hogy miért ragaszkodnak a korábbi változathoz.

Firefox

A legtöbben, a válaszolók negyede az új címsor miatt aggódott, mivel a Firefox 3 „smart location barja” a felkeresett, illetve a könyvjelzőkben tárolt címek alapján ajánlatokat tesz egy cím beírásakor, s ez sokak számára esetleg „kínos” lehet – írja a blogon Alex Faaborg. A pornógyűjteményt a Firefox 2 felhasználói eddig mélyen elrejtették valahová a könyvtárszerkezet mélyére, egy semlegesnek tűnő foldernévvel, ám a „kiokosított” böngésző ezt könnyedén megtalálja, s esetenként, ha más használja a gépet, neki is felajánlhatja az adott webcímeket.

Hiába, hiányzott már nagyon a „pornómód” (private browsing), melyet a Firefox 3.5-be már beépítettek, ám ez ügyben alaposan lemaradtak az Internet Explorer mögött, mivel ott már hamarabb bevezették a InPrivate Browsing megoldást.

Azóta történt

Előzmények