Folytatódik a wifiháború

Nemrég írtunk arról, hogy sok nagy-britanniai szülő aggódik a wifihálózatok lehetséges egészségkárosító hatása miatt, ezért több szigetországi iskolában is leszereltették ezeket a rendszereket, s visszatértek a kábeles hálózathoz. A Timesonline akkori tudósítása nagyobb vihart kavart, mint az talán várható volt – s nem csak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is felélénkült a wifi körül zajló vita.

A felkavart hullámok az Egyesült Királyságban már elérték a kormányzati szintet is, mert dr. Ian Gibson, a parlament Tudományos és Technológiai Bizottságának korábbi elnöke a múlt héten felszólította a brit Egészségügyi Minisztériumot, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot, vajon tényleg károsítják-e az egészséget a wifihálózatok. (Hasonló vizsgálatot a mobiltelefonok kapcsán már végeztek, ennek eredménye volt az úgynevezett Stewart-jelentés.) A minisztérium azonban azóta is hallgat, sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandók, hogy vajon komolyan veszik-e Gibson követelését.

A világhálón is kialakult viták résztvevőinek döntő többsége eltúlzottnak vagy teljesesen alaptalannak tartja a félelmeket. A 2000-ben készült Stewart-jelentés nem talált arra bizonyítékot, hogy a mobiltelefonok ártanának az egészségnek, de ennek ellenére elővigyázatosságot javasolt. Erre alapozva állítják sokan, hogy a mobilhálózatokkal összehasonlítva a wifihálózatok sokkal kisebb energiát közvetítenek, s a felhasznált frekvenciatartományukat is veszélytelenebbnek tartják az emberi testre nézve.

Carsten Sorensen, a London School of Economics Informatikai Rendszerek Tanszékének vezető tanára szerint – tényleges bizonyítékok hiányában – a félelmek az új technológia miatt keletkező szokásos idegenkedésből fakadnak. Ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy az egészségügyi szakemberek aggályait figyelembe kell venni, hiszen az esetleges hosszú távú hatások kimutatása a technológia fiatalsága miatt még nem volt lehetséges.

Azóta történt

Előzmények