300 híres-nevezetes betűkészlet ingyen

(Csetresz) A hagyományos fontokkal elégedetlenek számára betűkészletekhez nem nehéz ma már hozzájutni az interneten, számtalan weboldal kínál ingyenesen letölthető stílusokat. Az egyik ilyen hasznos, fontokat ajánló oldal a Typenow.net, amely most érdekes összeállítást tett közzé: különböző filmekhez, televízió-műsorokhoz, zenekarokhoz, játékokhoz kapcsolódó betűkészleteket ajánlanak letöltésre és szabad felhasználásra.

Az ünnepi ajánlat több mint 300 híres betűtípust kínál az érdeklődőknek: 146 tévéműsorból vagy mozifilmből ismerős fontkészletet, 62 olyat, amelyet zenék, zenekarok kapcsán ismerhetünk, s az 56 vegyes témájú mellett 41 olyat is találhatunk, amelyeket játékokhoz terveztek. Persze elsősorban az angolszász kultúrára építenek, de ezek közül igen sok már nemzetközileg is ismertnek számít: például elérhető az Alien vagy a Hegylakó betűtípusa, letölthető a CNN írásmódja, az AC/DC és a Pink Floyd stílusa, s a Nintendo vagy a PlayStation rajongói mellett Harry Potter (pontosabban: Parry Hotter) imádói is megtalálják a nevezetessé vált írásmódot. (Ez utóbbi kapcsán persze felmerülhet – ismerve az írónő menedzsercsapatának hihetetlen érzékenységét, ha a szerzői jogról van szó –, hogy vajon mennyire legálisan kínálja az oldal a fontokat, bár az itt található jogi megjegyzések megnyugtatónak tűnnek.)

A tömörített állományokat mentés után kicsomagolva (Windows esetében) a Vezérlőpult Betűtípusok menüpontjában lehet könnyedén telepíteni. Fontos megjegyezni, hogy bár akad olyan készlet, amely helyesen jeleníti meg a magyar ékezetes karaktereket, a többség feltehetően nem.

Előzmények