Új processzor: olcsóbb netbookok jöhetnek

Tavaly nekilendült a gyártók szándéka szerint leginkább csak internetezésre való, de számos más feladatra is alkalmas, 80-100 ezer forint körüli áron megvásárolható, kis méretű és könnyű mininoteszgépek, a netbookok piaca. Míg a termékkategória bemutatkozásának évében, 2007-ben alig néhány százezer ilyen masina fogyott világszerte, tavaly már közel 15 millió, és becslések szerint az idén a forgalom a 30-40 millió darabot is elérheti. A szegmens lendületét látva sok gyártó érez késztetést arra, hogy így vagy úgy részt vállaljon a netbookbizniszben.

Ma a Motorola félvezetőgyártó üzletágának leválasztásával 2004-ben gründolt, járművekbe, beágyazott rendszerekbe és kommunikációs berendezésekbe chipeket gyártó Freescale Semiconductor jelentette be, hogy egy olyan komplett hardverplatformot dob piacra a második negyedév végén, amely olcsóbb, 200 dollár (nagyjából 40 ezer forint) körüli összegbe kerülő netbookok alapja lehet. Egy ilyen gép prototípusát a vállalat a hét második felében Las Vegasban kezdődő Consumer Electronics Show-n (CES) be is mutatja: a tajvani Asustekhez tartozó Pegatron által készített mintadarab wifivezérlővel is rendelkezik.

A tavaly a világ 13. legnagyobb chipgyártójává nőtt Freescale platformjának alapja az alacsony fogyasztású i.MX515 mikroprocesszor, amely a 32 bites ARM Cortex-A8 magra épül és 1 GHz-ig skálázható. Azt, hogy a chip teljesítménye a gyakorlatban milyen alkalmazások futtatására elegendő, most még nem tudni, az viszont mindenképpen jó hír, hogy lesz alternatívája a netbookszegmensben a domináns x86-os architektúrának. E termékkategóriában eddig kizárólag x86-os processzorokat használtak, a gépek nagy többségében azok közül is az Intel Atomját, amely mellett az Intel Celeron, illetve a VIA C7 és talán a Nano kapott még mellékszerepet.

No Windows, no cry?

Az i.MX515-ben integrált, 3D-gyorsítást és HD-lejátszást támogató grafikus mag is található, egy, az energiatakarékos működésért felelős speciális IC, valamint egy kis fogyasztású hangkodek mellett. Az aktív hűtést nem igénylő processzor 65 nanométeres gyártástechnológiával készül, és DDR2 memóriát támogat, ami a gyártó szerint segít a költségek visszafogásában. Az ARM-alapú platform hendikepje, hogy nincs hozzá Windows, csak Linux: a Freescale a Canonicalt kérte fel egy testre szabott Ubuntu-verzió kifejlesztésére.

„Mivel a netbook elsődleges funkciója az internetezés, a Linux és a Firefox remekül megfelel a célnak” – magyarázta a CNET News.com-nak Glen Burchers, a Freescale illetékes marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy az Adobe-val is együttműködnek, ezért biztosított a Flash Player futása a rendszeren. A vállalat szerint a termék nem közvetlen vetélytársa az Intel Atomnak. „Az ARM-alapú processzoroknak is van itt létjogosultsága, az x86 mellett. Nem gondoljuk azt, hogy az ARM kiszorítja majd az x86-ot, de a piac egyes szegmenseiben ki fogja egészíteni azt” – mondta.

A Freescale közleménye szerint a most bejelentett platformra 8,9-10 colos kijelzőjű, egyetlen töltéssel 8 órán át használható netbookok építhetők. A chipek sorozatgyártása az év derekán kezdődik meg, a platform ekkortól lesz elérhető, az első gépek így még karácsony előtt megjelenhetnek. Burchers szerint több gyártó is érdeklődik a termék iránt, de hogy melyek ezek, nem árulta el.

Azóta történt

Előzmények

  • A 2009-es év technológiai trendjei

    Mit várhatunk az új esztendőtől? Az a kutató válaszol, aki az elmúlt években már tekintélyre tett szert pontos jóslataival.

  • Nagyon megy az Acernek

    Miközben riválisai egymás után állnak elő a rossz hírekkel, a tajvani PC-gyártó a vártnál több nyereséggel zárja majd az év végét.

  • Drágábbak lesznek itthon a számítógépek

    A gyártók nem tudják kompenzálni a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulását, ezért elkerülhetetlen az áremelkedés. A kérdés csak az, hogy milyen mértékű lesz.

  • Megérkezett a Toshiba netbookja

    A héten bemutatták a Magyarországon október végétől megvásárolható NB100-as netbookokat.