Frissült az Oracle Database 10g

Az Oracle bejelentette, hogy a nemzetközi kereskedelmi forgalomban, így magyar ügyfelek részére is elérhetővé vált a kifejezetten grid computing hálózatokhoz írt Oracle Database 10g második verziója, amely fokozott igénybevétel esetén is biztosítja az előző változatban megszokott szolgáltatásokat. A szoftvervállalat közleménye szerint az új verzió megnövelt teljesítménye, rendelkezésre állása, felügyelhetősége és biztonsága csökkenti az adatkezelés költségeit és bonyolultságát, így a felhasználók és a fejlesztő partnerek megbízhatóbb és színvonalasabb szolgáltatásokhoz jutnak.

Jobb teljesítmény és rendelkezésre állás

Az Oracle Database 10g 2. verziója számos olyan új lehetőséggel rendelkezik, amely növeli a teljesítményt és a rendelkezésre állást. Az új rendezési algoritmusok jelentősen javítják a teljesítményt minden rendezést igénylő műveletnél, például a lekérdezéseknél és az indexelésnél. Emellett feleslegessé teszik a komoly terhelést jelentő betöltés előtti rendezést és külső cégek szoftvereinek alkalmazását e célra. Az Oracle Data Guard új automatikus funkcióival a rendszer egy katasztrófa után még felügyelet nélküli környezetben is képes másodperceken belül tartalék adatbázisra áttérni.

Fokozott adatbiztonság

Az elmúlt évben egyre nagyobb problémát jelentett az online adatbázisokban és a szalagos biztonsági másolatokon tárolt adatok eltulajdonítása, illetve annak veszélye. Az új verzió a már meglévő biztonsági mechanizmusokat új adattitkosítási formákkal kiegészítve fokozott védelmet biztosít az ilyen visszaélésekkel szemben. A transzparens adattitkosítással a felhasználó az adatbázisban tárolt kritikus adatait, mint például a bankkártyaszámokat vagy a személyi azonosító adatokat anélkül titkosíthatja a merevlemezen, hogy át kellene írnia az adatokat használó alkalmazásokat.

Az Oracle Database 10g 2. verziójában új szolgáltatás továbbá a lemezes vagy szalagos adatbázismentések titkosítása. Az Oracle Secure Backup egy olyan új, automatizált megoldás a szalagos mentések kezelésére, amely olcsóbb az erre a célra alkalmazott bonyolult rendszereknél. Ez az Oracle Database 10g mellett a korábbi verziókkal is használható, például az Oracle 9i-vel. A lementett adatok titkosítása most már az Oracle Recovery Manager (RMAN) eddigi lemezes biztonsági mentési szolgáltatásában is elérhető.

Az Oracle Database 10g 2. verziója fejlettebb adatbázis-adminisztrációs képességekkel rendelkezik, és több új funkcióval segíti az alkalmazásfejlesztők munkáját is.

Néhány hónapon belül minden platformon

Az Oracle Database 10g 2. verziójának valamennyi kiadása (Enterprise Edition, Standard Edition és Standard Edition One) már nemzetközi kereskedelmi forgalomban kapható Red Hat Enterprise Linux 3.0 operációs rendszerhez, és egy-három hónapon belül elérhetővé válik valamennyi támogatott Linux, Unix és Windows platformon.

2004. februári bevezetése óta az Oracle Database 10g-t több mint 40 ezer ügyfél és 15 ezernél is több partner telepítette. Magyarországon is népszerű a termék, körülbelül száz ügyfél használja a 10g adatbázist, valamint több ezer ügyfél és partner töltötte le az Oracle Technology Networkről.

Azóta történt

Előzmények