Fujitsu blog: adatátvitel lámpafénnyel

Hétvégén zajlott Tokióban a Fujitsu Forum 2015 nevezetű rendezvény, melyen a japán vállalat megmutatta, mi mindennel foglalkoznak éppen laboratóriumaiban. Az egyik érdekessége egy olyan technológia, aminek segítségével lámpafénybe lehet információt ágyazni, ami aztán egyszerűen, lényegében bármilyen okostelefonnal és a megfelelő alkalmazással kinyerhető.

A rendszer alapját RGB LED fényforrás jelenti, ami az egyes alapszínek szabad szemmel nem látható mértékű modulációjával (hullámhosszának változtatásával) tud digitális adatot, tehát nullákat és egyeseket küldeni. Felfogásukhoz pedig elég bármilyen kamerával felszerelt eszköz, ami kellően érzékeny a változások észleléséhez. A technológia révén például egy kiállítási tárgyra tartva a készülékünket további információt, képeket, animációt, saját nyelvünkön leírást kaphatunk, boltba az egyes termékek alapos specifikációjához juthatunk.

Persze, ezt könnyű leírni, a megvalósítás pedig rengeteg kisebb-nagyobb problémát rejt magának. A legnagyobb feladat, amivel meg kellett küzdeni, hogy az információhoz ne a lámpára, hanem az információval kapcsolatos tárgyra fókuszálva juthassunk hozzá. Ugyanis az egyes tárgyak anyaga, felülete nagyban befolyásolja az általuk visszavert fényt, amihez alkalmazkodni kell. A rendszer finomhangolásához hónapokig vizsgálták a fény hatását különböző anyagokra és felületekre, a fenti videó alapján pedig egészen ígéretesnek tűnik az eredmény.

Azóta történt