Fujitsu blog: szoftveralapú adatközpont

Nemrég fejeződött be Barcelonában a virtualizálásra fókuszáló VMworld konferencia, amelyen a Fujitsu egy érdekes újdonságot mutatott be. A PRIMEFLEX for VMware Cloud Foundation egy olyan integrált rendszer, ami nagymértékben egyszerűsíti a szoftveralapú adatközpontok (SDDC) rendszerbe állítását és üzemeltetését. A szoftveralapú adatközpont lényege, hogy a sokféle, különböző architektúrájú szerverből, azok processzoraiból, adattáraiból és hálózati elemeikből álló informatikai parkot úgy egyesítik, hogy a számítási teljesítmény, az adattár, illetve a hálózati – és vele a biztonsági – réteg egy-egy egészként legyen elérhető, felhasználható a vállalat céljainak elérésére.

Ennek köszönhetően például egy új tervezési feladathoz vagy mondjuk okostelefonok által elérhető szolgáltatáshoz nem kell külön tervezgetni, hogy milyen hardver, operációs rendszer és hálózati infrastruktúra megfelelő, hanem elég a szoftveres rétegen keresztül a megfelelő mennyiségű számítási kapacitást, adattárat és a kívánt hálózati sávszélességet, illetve biztosítást hozzárendelni. Ha pedig valamelyik erőforrás szűkösnek vagy esetleg fölöslegesnek bizonyul, pillanatok alatt, menet közben újraallokálható, míg egy hagyományos rendszernél napokat vagy akár heteket venne igénybe a bővítés, rossz esetben leállásokkal fűszerezve.

A virtuális rendszerek világában komoly tekintélyt vívott ki magának a VMware, melynek rendszerei meghatározó szerepet töltenek be az iparágban, a Fujitsu is az ő megoldásaira fókuszál. A most bemutatott PRIMEFLEX for VMware Cloud Foundation rendszer üzemkész integrált formában a Fujitsu nemrégiben bemutatott, Xeon Scalable processzorokra alapozó Primergy RX2530 M4 szervereire, valamint Cisco és QCT switchekre épít, de referenciaarchitektúraként is elérhető, ha valaki a saját hardverét szeretné hozzáigazítani.

„A növekvő elvárásokkal szembesülő IT-részlegnek – a kockázatokat és költségeket továbbra is kézben tartva – gyorsabban és rugalmasabban kell reagálnia az üzleti igények folyamatos változására. Egyre több vállalat ébred rá, hogy erre a problémára az infrastruktúrát észszerűsítő, az agilitást és a rugalmasságot fokozó, szoftveresen vezérelt működés a megoldás. A szoftveralapú környezet kialakítása azonban komoly kihívás – nehéz, időigényes, nagy hibakockázatú folyamat. A PRIMEFLEX for VMware Cloud Foundation a Fujitsu és a VMware együttműködésének gyümölcse. Olyan megoldás, amely mérsékli az SDDC bevezetésének komplexitását és kockázatát, miközben az infrastruktúra beállításához és üzemeltetéséhez szükséges időt is jelentősen csökkenti” – mutatott rá Craig Parker, a Fujitsu integrált rendszerekért felelős vezetője az EMEIA-régióban.

Azóta történt