Galaktikus támadást indít a Sun

A Sun Microsystems szokásos negyedéves Network Computing rendezvényén egy új szervercsaládot mutatott be. A korábban Galaxy kódnéven ismert hardverekkel a vállalat célja a kiszolgálók piacán megkopott hírnevének kifényesítése. „Szeretném, ha az embereknek nem az ugrana be egy Sun szerverről, hogy egyedi architektúrát használ, drága és lassú” – mondta John Fowler alelnök a termékbejelentés kapcsán, hozzátéve, hogy ezek a leggyorsabb x86-os – azaz PC-kompatibilis – kiszolgálók a piacon.

A most bemutatott Sun Fire X4100 és X4200 típusjelű gépeket Andy Bechtolsheim, a Sun egyik alapítója és csapata tervezte. Ez azért tekinthető mérföldkőnek, mert a vállalat korábban sosem készített x86-os szervereket házon belül, csupán más cégek designjait címkézte fel saját márkajelével. Ez az üzleti modell azonban többnyire nem tette lehetővé az ebben a szegmensben elvárt szolgáltatások – például távoli menedzselhetőség vagy hot-swap lehetőség – hozzáadását. Az új modellekbe azonban számos innovációt pakoltak, olyanokat melyek a csúcskategóriás Sparc gépekbe is csak később kerülnek bele.


Sun Fire X4200

Az új, AMD Opteron processzorra épülő szerverek a Sun állítása szerint csupán feleannyi energiát fogyasztanak, mint a rivális gyártókéi, miközben teljesítményük esetenként másfélszerese lehet azokénak. Ezt részben az AMD-vel folytatott közös munkával érték el – nyilatkozta Bechtolsheim.

A Sun Fire X4100 és X4200 rackbe szerelhető modellek, mindkettő legfeljebb két – egy- vagy kétmagos – Opteron chipre épül, utóbbi nagyobb tárolókapacitással kerül forgalomba. Ezekkel együtt került piacra az X2100 jelölésű szerver is, amely csak egyetlen processzort tud fogadni. Mindegyik modell menedzselhető távolról, támogatja az alkatrészek működés közbeni cseréjét, és tartalmazza a Solaris 10 operációs rendszert – miközben természetesen Windows és Linux futtatására is alkalmas.

Mindhárom szerver megvásárolható már hazánkban is. A SunShop.hu oldalon a termékek induló ára rendre 165 111, 487 828, illetve 575 387 forint.

Azóta történt

Előzmények