Újabb két műholddal bővült a Galileo

Megkezdődött az európai navigációs rendszer kialakításának utolsó fázisa.

Három napos késéssel vasárnap éjjel az Arianespace a Francia Guayana-i bázisról indítva egy Szojuz hordozórakétával pályára állította a Galileo helyzetmeghatározó rendszer újabb két műholdját, a 27-es és a 28-as számút.

Az OHB által gyártott, az európai űrprogram ügynökség (EU Space Program Agency – EUSPA) megbízásából a SpaceOpal által működtetett műholdakkal tovább nő a rendszer kapacitása és pontossága.

Jelenleg a bővítés szakasza folyik, ugyanis a teljes kiépítettség állapotában a Galileo összesen 38 műholdból fog állni (ebben már a meghibásodás, az élettartam lejárása esetére beépített tartalékok is benne lesznek) – a bővítés 2017-ben indult, amikor határoztak arról, hogy a rendszer kiépítésének harmadik fázisában 12 újabb első generációs műholdat állítanak üzembe: e 12-ből állt pályára vasárnak az első kettő. A beüzemelés és pontos beállítás még körülbelül egy hónapot vesz igénybe, ez idő alatt a jelenlegi 23 525 kilométeres pályamagasságról a végleges 23 222 kilométeresre navigálják őket.

A rendszer jelenleg méteres pontossággal biztosít adatokat, de a cél a centiméteres tartomány – többek között – a szolgáltatásbővítés és a tartalékolás mellett – ezért is kellenek új műholdak.

Előzmények