Virágzik a generatív AI álláspiaca

Az Indeed adatai szerint már májusban további 20 százalékkal nőtt az olyan állások száma az USA-ban, amelyek a generatív AI fejlesztéséhez kapcsolódnak.

A csapból is a generatív AI folyik, ez viszont egyelőre még nem fejleszti önmagát, így aztán érthető, hogy folyamatosan nő a kereslet az ilyen területen dolgozók iránt. Az Indeed állásportál adatai szerint az USA-ban májusban további 20 százalékkal emelkedett a generatív AI-hoz köthető állásajánlatok száma.

A legtöbben ettől várják a következő nagy növekedési hullámot, és több mint a duplája volt az állásajánlatok mennyisége a 2021-es szintnek – ez szintén az AI körüli őrületet jelzi az Indeed szerint.

Az Indeed amerikai platformján nagyon keresettek az adattudósok, szoftvermérnökök, gépi tanulással foglalkozó mérnökök és adatmérnökök.

A cég szerint álláskeresői oldalról is nagyon népszerűek az AI-hoz köthető munkák, de eközben a bizonytalan gazdaságra hivatkozva nyomás alatt a munkaerőpiac, mert a nagy cégek tömeges leépítésekkel válaszolnak a helyzetre, költségcsökkentések mellett. Tavaly júniushoz képest 43,6 százalékkal kevesebb a tech állás az Indeed szerint az USA-ban, vagyis az elérhető AI-állásajánlatok nincsenek összhangban a munkavállalói igényekkel. Egy éve ráadásul senki nem keresett generatív AI-s állásra, de májusban már 147 millióra ugrott ez a szám.

Előzmények