Új funkció a Gmailben: levélküldés visszavonása

Tegnap került be a Gmail-fejlesztők játszóterének tekinthető Labs menü funkciói közé az Undo Send, amely – ahogy azt a neve kicsit félrevezető módon sugallja – a levélküldés visszavonására használható. Valójában persze nem erről van szó, hanem arról, hogy a motor néhány (egészen pontosan öt) másodpercig késlelteti az e-mail elküldését, hogy legyen némi időnk meggondolni magunkat, és adott esetben megnyomni az „Undo” gombot. Például ha véletlenül a „válasz mindenkinek” gombra kattintottunk, csúnya helyesírási hibát vétettünk, vagy hirtelen felindulásból olyat írtunk, amit később bánnánk.

A funkciót a Gmailben a Settings/Labs fül alatt lehet bekapcsolni – ez továbbra is csak az angol nyelvű felületet használók számára elérhető. A Google belső tesztje szerint az öt másodperces gondolkodási idő elegendő, de elméletben adott a lehetőség arra, hogy tíz szekundumra növeljük. (A gyakorlatban ezt az opciót nem találtuk az oldalon.) Keith Coleman termékmenedzser a CNET News.com bloggerének elmondta, hogy később akár hosszabb időtartam beállítását is lehetővé tehetik, ha lesz rá igény.

Egy nappal korábban került be a Labs repertoárjába egy másik hasznos szolgáltatás, amely automatikusan megjeleníti a levélben hivatkozott YouTube-videókat, illetve Picasa- és Flickr-fotók előnézeteit. Mindhárom weboldalhoz külön funkció tartozik, ezeket egyenként lehet aktiválni.

Azóta történt

Előzmények