Riasztóval szerelték fel a Gmailt

Ma, amikor egyre többen költöztetik elektronikus levelezésüket vagy legalábbis annak egy részét a „felhőbe”, még fontosabbá vált – már ha ez egyáltalán lehetséges – a postafiókok biztonsága. A probléma világos: ha valaki megszerzi a webes postafiókunk jelszavát, gyakorlatilag kulcsot szerez a privát szféránkhoz.

A Google tegnap egy olyan új szolgáltatást vezetett be internetes levelezőrendszerében, a Gmailben, amely enyhítheti az ezzel kapcsolatos félelmeket. A levelező mostantól figyelmeztet, ha felmerül annak a gyanúja, hogy illetéktelenek férnek hozzá a postafiókhoz. Amint a Gmail hivatalos blogjából kiderül, a funkció pofonegyszerűen működik: ha a fiókba rövid időn belül (esetleg azonos időben) földrajzilag egymástól távol eső területekről jelentkeznek be – ezt az IP-címek alapján határozzák meg –, a motor figyelmezteti a felhasználót. Például így: „Figyelem: úgy sejtjük, hogy a fiókjába nemrég Lengyelországból jelentkeztek be.”

A figyelmeztetés mellett egy link a bejelentkezési naplóra vezeti a felhasználót, aki az adatok ismeretében eldöntheti, mit tesz. A Gmail felajánlja a jelszó megváltoztatásának lehetőségét, de persze figyelmen kívül is lehet hagyni a riasztást, ha tudjuk, hogy annak hátterében nincs valós veszély (például a család egy másik tagja vagy egy barát nézett be tudtunkkal az accountra).

Az IP-cím alapján persze csak közelítőleg lehet megállapítani a bejelentkezés helyét, ezért az óvintézkedés nem hatásos akkor, ha például ugyanabban a városban vagy országban szerezte meg valaki a belépési adatainkat, ahol tartózkodunk.

A Gmail egyébként már közel két éve kijelzi a főoldal alján, hogy mikor és milyen IP-címről történt az utolsó bejelentkezés az adott fiókba – ez az adat a jövőben sem tűnik el, és változatlanul megmarad a lehetőség arra, hogy a máshol megnyitott fiókokból kijelentkezzen a felhasználó. Az új figyelmeztetés ugyancsak a főoldalon, de annak a tetején jelenik meg, piros háttéren.

Azóta történt

  • Teljesen megújul a Hotmail

    A vállalat a nyáron rengeteg új funkciót vezet be az online levelezőrendszerben. Ezek egy részét a riválisok már egy ideje biztosítják.

  • Lassan halad a Hotmail megújítása

    Az új motort a több mint 360 millió fiókot kiszolgáló levelezőrendszerben óvatosan telepítik, a globális frissítés hetekig tart majd.

  • Megújult a Hotmail

    A két hónappal ezelőtt megkezdett upgrade a héten mindenhol befejeződött. Több mint 350 millió postafiókot frissítettek.

  • Helyettünk szortíroz a Gmail

    A Google azt mondja: szükség van automatikus segítségre is a napi levéltömeg feldolgozásakor.

Előzmények