Csalók támadják az európai Android-felhasználókat

A Google tegnap megerősítette, hogy az androidos piactérről a múlt héten eltávolítottak 22 alkalmazást, mivel a RuFraud nevet kapott kártékony szoftver az európai felhasználóknak okozott kárt egy elég újszerű módon: kiemelten magas sms-díjakat számlázva szöveges üzeneteket küldött és fogadott a tulajdonosok nevében.

A fenyegetésre a Lookout Mobile biztonsági cég figyelmeztette a Google-t, amikor felfedezték a káros alkalmazásokat az androidos alkalmazásboltban. A szoftvert különféle egyéb szolgáltatásnak álcázták (háttérkép, horoszkópolvasó, egy népszerű ingyenes játék stb.). A felhasználó az alkalmazás elindítása után egy szokásos ablakot látott, ahol arra kérték, hogy a folytatáshoz nyomja meg a „Next” gombot, ezzel az illető elfogadta a számára hátrányos felhasználási feltételeket. Ezeket egyébként igen nehezen megtalálhatóvá tették, s ha valakinek mégis sikerült előcsalogatnia, a szöveg olyan komplikáltan volt megfogalmazva, hogy szinte egyáltalán nem lehetett megérteni. A lényeg: a „Next” gomb lenyomása után a tulajdonos megadta az alkalmazásnak az engedélyt, hogy sms-eket küldjön és fogadjon.

RuFraud

A biztonsági cég vezetője közölte egy interjúban, hogy az elmúlt hetekben több hullámban tapasztalták e csalástípus több változatának megjelenését.

A csalók jelenleg az amerikai telefonokat nem támadják, mivel az amerikai SIM-kártyák blokkolják azt a kódot, melyet ez a program üzenetküldésre használ, így az európai és ázsiai felhasználók voltak veszélyben, különösen a kelet-európaiak, de a Lookout szerint egyre inkább célozzák a nyugatiakat is.

A biztonsági cég összesen kilenc csaló alkalmazást talált az androidos boltban, ezeket a Google azonnal törölte, majd ők maguk felfedeztek még 13-at, amelyeket szintén eltávolítottak. A szakemberek szerint néhány nap alatt jelenik meg egy új változat, egy új álca, ezért nagyon oda fognak figyelni, hogy valamennyire tudják tartani a lépést a csalókkal.

Azóta történt

Előzmények