Az Iparművészeti Múzeum is bejárható a Google segítségével

A Google és a kulturális intézmény ma jelentették be, hogy az Iparművészeti Múzeum mostantól éjjel-nappal nyitva áll a világ internetezői előtt, a Google Art projektben megtalálható magyar múzeumok közül elsőként bővítette Street View technológiával online kiállítását. Az európai szecesszió kiemelkedő épületében közel ezer négyzetméteren sétálhat bárki úgy, mintha csak ott lenne. A múzeumban használt speciális felszereléssel a Google jelenleg is járja Magyarországot, hogy az ország érdekes és különleges, csak gyalog megközelíthető látványosságait, kulturális kincseit is megmutassa a világ internetezőinek.

Az Art Project a Google Kulturális Intézetének kezdeményezése, célja, hogy megőrizze és mindenki számára néhány kattintással elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. Az ArtProject.com-on elérhető weboldal segítségével a világ múzeumai a lehető legszélesebb közönségnek mutathatják meg gyűjteményeiket méltó online környezetben. A mindössze két éve megnyílt globális virtuális kiállításban már megtekinthető az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, és a Petőfi Irodalmi Múzeum válogatott gyűjteménye. Most az Iparművészeti Múzeum online kiállítása Street View technológiával és egy műtárgy gigapixeles felbontású, szabad szemmel nem látható részleteket is megmutató fotójával gazdagodott. A magyar múzeumon kívül világszerte több mint 30 intézmény több mint ötezer műtárgyával bővül az online kiállítás. Az Art Projectben kiállító országok száma így mára meghaladja a 40-et, az intézmények száma 300 fölött jár, és az internetezők több mint 48 ezer művet nézhetnek meg az online virtuális múzeumban.

A technológiának köszönhetően az Iparművészeti Múzeumba lépve úgy lehet végigsétálni a műalkotások mellett, mintha a múzeumban lennénk. Le- és felnézve, jobbra, balra fordulva bárki megcsodálhatja az épület különlegességeit, az üvegcsarnokot, és a Budapestet bemutató útikönyvekben rendszeresen szereplő különleges színes felülvilágítót is. A kiállítási tárgyakra rá is lehet közelíteni, így minden apró részletüket alaposan szemügyre lehet venni. Az online bejárható magyar kulturális intézmények, turisztikai látványosságok és történelmi emlékek sora a most zajló Street View fotózás eredményeként néhány hónapon belül újabb helyekkel gazdagodhat.

Azóta történt

  • CHESS az európai kultúráért

    Mobil eszközeik segítségével a múzeumlátogatóknak egyedi, személyre szabott élményben lehet részük, és életre kelthetik a kulturális örökséget.

Előzmények