Magyar informatikusokat támogat a Google

A BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék sajtóközleményben számolt be arról, hogy az MTA-BME „Lendület Jövő Internet” kutatócsoportja elnyerte a magas presztízsű Google Faculty Awardot olyan tömörítési eljárások kifejlesztésére, implementálására és alkalmazására, amelyek hatékonyan tömörítik az adatokat, de egyúttal lehetővé is teszik a tömörített adaton való műveletek gyors elvégzését is.

A kutatócsoport beszámolója szerint egyre népszerűbbek azok az új tömörítési módszerek, amelyek támogatják, hogy kitömörítés nélkül, közvetlenül a tömörített adatba lehessen gyorsan beleolvasni, vagy akár módosítani azon. Az így kapott kisebb méretű adatot fizikailag a processzorhoz közelebb tárolják, ami összességében nagyobb adathozzáférési sebességet eredményez. Így az algoritmusok a tömörített adatstruktúrákon gyorsabban futhatnak le, mint a hagyományos, tömörítetlen adatokon.

Korábban az MTA-BME Lendület Jövő Internet kutatócsoport már sikeresen demonstrálta, hogy az internet forgalomtovábbítási táblái hatékonyan tömöríthetőek. Ez az adatbázis a jelenlegi internet legfontosabb funkciójáért, a hálózathoz csatlakoztatott több milliárd számítógép, mobil telefon, táblagép stb. közötti adattovábbításért felelős. 2013-ban egy ilyen tábla több mint 450 ezer bejegyzést tartalmazott. Ezeket a dinamikusan változó táblákat az internet forgalomtovábbítóiban tárolják, és másodpercenként több tíz millió lekérdezést és több ezer módosítást kell rajtuk végrehajtani.

A csoport kutatásai megmutatták, hogy az eredetileg kb. 20 MB-os forgalomtovábbítási táblák alig pár száz kilobájt méretűre tömöríthetőek. Ez már elfér a routerprocesszorok L2 gyorsítótárában, és így végül gyorsabb működést eredményez. Ez kényelmes hosszú távú megoldást jelenthet a rohamosan növekedő hálózat fenntartására. Az eredményeket elfogadták az internetkutatás legjelentősebb fórumára, az ACM Sigcomm 2013 konferencia fő programjába. A Sigcomm konferencián összesen 38 cikket – ebből 3-4 európait – fogadnak el évente. Kelet-Európából eddig összesen egy másik cikk jelent meg 2000-ben.

Azóta történt