A Google kikényszeríti a böngészőfrissítést, a régi verziók támogatása megszűnik

A Google a cég hivatalos blogjában jelentette be június elsején, hogy augusztus 1-jétől a vállalat online alkalmazásai, beleértve a Gmailt és Google Dokumentumokat is, nem támogatnak néhány régebbi verziójú, a konkurensek által fejlesztett böngészőt. Ezek közé tartozik az Internet Explorer 7 és a Firefox 3.5, illetve a Safari 3, valamint a saját böngésző, a Chrome 9 is.

Ez a bejelentés nem egyszerű kipécézése bizonyos régebbi programoknak, hanem egy új koncepció alkalmazásának elindítása, ugyanis a blog szerint az online szolgáltatásokat szisztematikusan a legújabb verziókra hegyezik ki, ezért, Venkat Panchapakesan, a nagyvállalati fejlesztések vezetője szerint, a jövőben a támogatási rendszer  úgy néz ki, hogy a böngészők új főverzióinak megjelenésekor átállnak azok támogatására, és innen visszaszámítva a harmadik legrégebbit kidobják a kosárból – magyarul a szoftverek aktuálisan legújabb változatát, illetve az azt megelőzőt támogatják, a többit már nem. A koncepcióváltás bizonyára nem lesz zökkenőmentes: augusztus elseje után a nem támogatott böngészőket használók egyrészt kisebb gondokkal találkozhatnak a Google szolgáltatásait (Gmail, Calendar, Talk, Dokumentumok, Sites) használva, nem érnek el néhány opciót, nem használhatók bizonyos eszközök, de a böngészőtől függően az is előfordulhat, hogy az adott szolgáltatás egyáltalán nem futtatható a réginek minősített programban.

Panchapakesan elég erős érveket hozott fel az rendszer mellett: kifejtette, hogy a webes alkalmazások sokkal dinamikusabban fejlődnek, mint a hagyományos szoftverek, ezek többségéhez modern, a legújabb böngészők szükségesek, hogy képességeiket ki lehessen használni, ezért van szükség a támogatási módszer megváltoztatására. A hivatalos blog külön kiemeli a HTML5-kompatibilitást.

A Google – kissé „erőből végrehajtott” – lépése kapott az elmúlt héten (mérsékelt) kritikákat is, a szakemberek viszont alapvetően helyesnek tartják ezt a fajta kényszert. A felhasználók között a leghangosabb mormogást az okozta, hogy a részesedését tekintve meglehetősen hátul álló, ám innovációját és szabványkövetését tekintve szakmailag sokak által nagyra becsült Opera kimaradt a bejelentésből. Hogy ez pontosan mit jelent – véletlenül elfelejtették megemlíteni? rájuk ez nem vonatkozik? már nem tekintik az Operát fontos böngészőpiaci tényezőnek? –, hivatalos állásfoglalás híján, nem tudni.

Azóta történt

  • Megjelent a stabil Chrome 12

    A böngésző új főverziója jelentős újdonságot nem, inkább apróbb fejlesztéseket hozott.

  • Megjelent a Chrome 13 stabil kiadása

    Az új verzió fő újdonsága az azonnali oldalbetöltés és a nyomtatási előnézet. 17 ezer dollárt fizetett ki a cég a befoltozott biztonsági hibákért.

Előzmények

  • Kipróbálható az Opera 11.50

    Az új fejlesztői csatornában folyamatosan frissülnek a tesztverziók, melyek a stabil kiadással párhuzamosan használhatók.