Adatforgalom-csökkentő az asztali Chrome-ban is

Különösebb felhajtás nélkül adott ki pár napja a Google egy újabb hasznos kiegészítőt a Chrome böngészőhöz asztali változatban is – írja a Venture Beat. Az egyelőre béta-verzióban elérhető Data Saver szolgáltatás a mobilokon és a tableteken már jó ideje elérhető, és elsődleges célja, hogy a Google saját tömörítési technológiájával sávszélességet takarítson meg a felhasználóknak (a meglátogatni kívánt oldalakhoz a cég szerverein keresztül férhetünk hozzá), illetve ezzel együtt felgyorsítsa az oldalak betöltődését, ráadásul biztonsági funkcióval is rendelkezik, mivel ellenőrzi a forrásoldalak megbízhatóságát is.

Google Data Saver
[+]

A kiterjesztés használatához a Chrome 41-es vagy későbbi változata szükséges, és a telepítés után a Data Saver alapértelmezetten aktív lesz – kikapcsolni a menüben lehet.

Google Data Saver
[+]

A Google e szolgáltatás tesztelését a mobil eszközökön két éve kezdte meg a Chrome 26 androidos verziójában. Közel egyéves teszt után 2014 januárjában, a böngésző 32-es verziójában jelent meg a végleges változat, és akkor a cég azt közölte, hogy használatával a felére lehet csökkenteni a böngészős adatforgalmat. Ám népszerűvé és elterjedtté nem vált, mivel a Google – feltehetően jogi aggályoktól tartva – a mobilokon alapértelmezésben kikapcsolt állapotban építette be. Elképzelhető, hogy a mostani lépés az első abba az irányba, hogy ez a helyzet megforduljon.

Azóta történt

Előzmények