Beépítik a Chrome OS-be a Google Drive-ot

Javában zajlanak az előkészületek a Chrome OS és a Google Drive házasítására, a Mountain View-ban székelő vállalat operációs rendszerének következő verziói még erősebben építenek majd a cloud nyújtotta lehetőségekre. Sundar Pichai, a Chrome-ért és az online alkalmazásokért felelős vezető szerint a szoros integráció nagyban elősegíti a streamalapú megosztást, valamint a dokumentumok mozgatását.

Pichai a Wired-nek adott interjújában kifejti, hogy „a Chromebook által a Google Drive csak még erősebbé válik, köszönhető ez annak, hogy a rendszer felállása után automatikusan elkezd dolgozni. A helyi lemez egyenlővé válik a Google Drive-val is, úgy, hogy a technológia a felhasználó számára láthatatlan marad.” Ez annyit jelent, hogy a frissített rendszerben ha valamit letöltünk, az automatikusan a felhőbe is kerül. Scott Johnson, a Google vezetője megerősítette, hogy a Chrome OS teljes mértékben a felhőre fog támaszkodni az adattárolásban is. „Az operációs rendszer összes fő funkciója a Google Drive-ot fogja használni adattárolásra – természetesen csak akkor, ha abba a felhasználó is beleegyezik.”

Aki nem ismerné, a Chrome OS a Google által fejlesztett, Linux-alapokon nyugvó, kifejezetten webes alkalmazásokra épülő operációs rendszer (részletes bemutatónkat lásd itt). A megoldás 2009 július 7-én került bejelentésre, a debütálásra viszont egészen 2011 június 15-éig kellett várnunk – a rendszerrel egy időben jelentek meg az első Chromebookok is, amikből a vállalat ígérete szerint a közeljövőben érkezik egy frissített, immáron Ivy Bridge chipseten nyugvó széria is. Egy további újdonság még, bár egyáltalán nem meglepő, hogy a cég erősen szemezget az ARM-alapú megoldásokkal is.

A Chrome OS fejlesztői blogjából kiderül, hogy az operációs rendszer fejlesztői csatornájában nemrég megjelent 19-es verzióban már kipróbálható az integrált Google Drive, mely teljes funkcionalitással a 20-as stabil kiadástól lesz elérhető.

Azóta történt