Mégsem lesz idén Chrome OS?

Chromium-logóElképzelhető, hogy az utóbbi hetekben felröppent hírek és a Google eredeti menetrendje túl optimista volt a Chrome OS megjelenését illetően, és az új, böngészőalapú operációs rendszer mégsem készül el az idén. Az amerikai vállalat vezérigazgatója, Eric Schmidt a héten az O'Reilly által szervezett Web 2.0 Summiten legalábbis azt sejtette, hogy a platform valamikor a jövő év elején lesz csak bevetésre kész.

Újságírói kérdésre válaszul a Google-vezér azt mondta (a releváns rész a beágyazott videóban 42:50-től): az operációs rendszer „az elkövetkező hónapokban” jelenik meg. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az eredeti tervekhez képest csúszik a piaci premier. Amint azt megírtuk: a Google a Chrome OS bemutatásakor azt mondta, hogy az azt használó első készülékek 2010 végén jelennek meg, aztán idén nyáron a vállalat egyik vezetője „késő őszi” premiert emlegetve erősítette meg ugyanezt.

Schmidt azt is elárulta, hogy a rendszer elkülöníthető a mobiltelefonok és a tabletek szegmensében már sikeres Androidtól. Míg ez utóbbi elsősorban olyan készülékekre „lett optimalizálva, melyek az érintésvezérlés valamilyen formáját használják”, addig a Chrome OS inkább a billentyűzetalapú eszközökre koncentrál, tehát olyanokra, amelyek felépítése a klasszikus PC-re hasonlít. Ez azt jelenti, hogy a Chrome OS a vállalat szándéka szerint elsősorban netbookokon köszön majd vissza. De – tette hozzá Schmidt – nyílt forrású platformról van szó, így a rendszer felbukkanhat bármilyen készülékben, akár táblagépen vagy mobiltelefonon is, majd a gyártók eldöntik, mire akarják használni.

Amint azt megírtuk, a Google a Linux-alapokra épülő, az alkalmazásokat böngészőn keresztül a felhőben futtató operációs rendszert elsősorban netbookokra szánja. A platform az Intel x86 mellett az ARM platformot is támogatja, így elméletben bármelyik kategóriában elképzelhető a felhasználása. A Chrome OS megjelenése akár jelentősen átrendezheti az operációs rendszerek piacát, nemcsak a teljesen újfajta koncepció miatt, hanem azért is, mert a platform nyílt forráskódú, szabad szoftver.

Azóta történt

  • A Chrome OS több mint bűn: hiba

    A számítástechnika egyik élő legendája évek óta harcol a cloud computing ellen, és a hamarosan megjelenő felhőalapú operációs rendszer merev ellenzője.

  • Hamarosan elkészülhet a Chrome OS

    A fejlesztők hozzájutottak az első stabil kiadáshoz. Talán egy hónap múlva hivatalosan is leleplezik a rendszert.

Előzmények