Google: csak óvatosan a meztelen testekkel!

A Google megsértette a Perfect 10 weboldal szerzői jogait, amikor az erotikus oldalon fizetős tartalomként szereplő teljes méretű képekről a Google képkeresőben kisméretű nézőképeket tett elérhetővé – ítélkezett kedden egy szövetségi bíróság. Hasonló ítélet várható az elnöklő Howard Matz bírótól az Amazon irányába is, amelyet az A9 keresőszoftver miatt – ugyanezen okból – szintén beperelt az oldal.

A gyönyörű modellekről aktképeket – nem pornográf felvételeket – kínáló weboldal még 2000-ben akasztott tengelyt a két internetvállalattal a nézőképek (thumbnailek) miatt, majd megegyezés hiányában 2004-ben perre került sor. A jelek szerint jól döntött a Perfect 10, hiszen, ha a háborút még nem is, az első csatát megnyerte.

A bíróság figyelembe vette, hogy a Google nem azokat a képeket kínálja ingyen a képkereső szolgáltatás keretében, amelyekből a Perfect 10 bevételre szeretne szert tenni, csupán azok kisméretű másolatait, mégis úgy határozott, hogy ezzel a weboldal szerzői jogai sérülnek. Az indoklás szerint a nézőképek felhasználásával a Google gyakorlatilag kereskedelmi mértékű vásárlója a Perfect 10 oldalnak. Ráadásul a keresőoldalról letölthető képek miatt a Perfect 10 elesik attól a lehetőségtől, hogy mobiltelefon-tulajdonosok részéről bevételre tegyen szert, hiszen a telefonok kijelzőjére egyébként sem kell nagyobb felbontású kép a keresőben elérhetőknél.

Michael Kwun, a Google jogi képviselője a tárgyalás után azonnal bejelentette, hogy cége fellebbezni fog az ítélet ellen. Ugyanakkor azt is hozzátette, ha a jelenlegi döntés maradna érvényben – amely megtiltja a Google-nek, hogy a Perfect 10-ről származó nézőképeket jelenítsen meg, de nem tiltja, hogy azokra mutató direkt linkeket helyezzen el –, az sem változtatná meg gyökeresen a cég képkereső szolgáltatását, csupán ennek az egy konkrét oldalnak az esetében kellene kivételt tenniük.

Azóta történt

Előzmények

  • Google: szívd fel, begyem...

    Megjelent a Google Desktop harmadik verziója. Ha engedjük neki, a program minden apró információt – személyeset is – összegyűjt, amit a gépen talál.

  • Cenzúráz a Google

    Az üzleti érdek morális kompromisszumokat kíván. Elindult a cég kínai keresője, öncenzúrával.