Egy új biztonsági technológia miatt számíthat vizsgálatra a Google

A nagyvállalat tagadja, hogy monopolizálni szeretnék ezt a szegmenst.

Az amerikai Kongresszus trösztellenes ügyekkel foglalkozó felelősei (iparági megkeresésre) aggódnak amiatt, hogy a Google által tervbe vett technológiai módosítás (egy viszonylag új biztonsági, titkosítási megoldás, a DNS-over-HTTPS szabvány bevezetése) jogosulatlan piaci előnyhöz juttatná a vállalatot, illetve ezzel kapcsolatban az sem világos számukra, hogy az így összegyűjtött adatokat a Google felhasználja-e kereskedelmi célokra – írta meg vasárnapi cikkében a The Wall Street Journal.

A jogi bizottság képviselői szeptember 13-án küldtek el a Google-nak egy információkérő levelet, melyben a projekt körülményeinek tisztázására szólítanak fel.

A főként az otthoni felhasználók számára ajánlott DNS-over-HTTPS alkalmazásával egyre több vállalat foglalkozik, mivel a távoli DNS-lekérések titkosítása jelentősen megnöveli a hálózati forgalom biztonságát, és csökkenti a támadók esélyét arra, hogy csaló weboldalakra tereljék a felhasználókat. A Google úgy tervezi, hogy az első, korlátozott létszámú teszteket októberben indítják el a Chrome böngészőt használók számára.

A szolgáltatók viszont azért tiltakoznak a bevezetése ellen, mivel úgy vélik: ők majd elveszítik az értékes DNS-adatokat, míg a Google monopolizálhatja ezt a területet.

Minderre a Google szóvivője úgy reagált, hogy a vállalat nem tervezi, hogy centralizálja vagy megváltoztassa a DNS-szolgáltatók tevékenységének jelenlegi állapotát, nem kívánják alapértelmezetté tenni e területen a Google szolgáltatását: „Pontatlan minden olyan állítás, mely szerint mi megpróbálunk egy központosított titkosított-DNS-szolgáltatóvá válni.”

Azóta történt

Előzmények