A Google legújabb fejlesztése: offline Google Docs

A Google tegnapi bejelentése szerint – ahogy ezt januárban Jonathan Rochelle, a vállalat vezető termékmenedzsere már jelezte – befejezték a kísérleti szakaszt, s a tavaly elindított Google Gears segítségével hamarosan a cég online irodai alkalmazásai (Google Docs) futtathatóak lesznek internetkapcsolat nélkül is.

A böngészőbe beépülő Gears segítségével már eddig is lehetett offline módban használni bizonyos alkalmazásokat (a Google Readert, illetve bizonyos külsősök által fejlesztett apróbb szolgáltatásokat), ám az igazán fontos lépés az egyik vezetőnek szánt termék, a Google Docs offline használata lehet. A plug-in lehetővé teszi azt, hogy a kapcsolat nélküli módban a gépen ideiglenesen tárolt dokumentumokkal tovább lehessen dolgozni, majd amikor újra felkapcsolódunk a hálóra, akkor a Gears az elkészült anyagot a Google szerverére feltöltve szinkronizálja a tartalmat. Ez a mód akkor is biztosítja a munka folytatásának lehetőségét, ha a laptoppal le kell válni az internetről (vonaton, repülőn stb.).

Az offline mód még béta-verziójú (akárcsak a Google Docs), s egyelőre csak angol változatban érhető el; a következő hetekben a Google Gearst már telepítőknek fokozatosan adják meg az offline mód használatához szükséges hozzáférést.

Azóta történt

Előzmények