Ez még nem a G-drive, de már majdnem az

A tavalyi év második felében felpörgött Google-gépezet nem állt le, sőt. Tegnap a vállalat hivatalos blogjában bejelentették, hogy bővítik a Google Docs szolgáltatást, és a következő néhány hétben megteremtik annak a lehetőségét, hogy a felhasználók bármilyen típusú fájlt fel tudjanak tölteni tárhelyükre, vagyis beléptek azon nagy szolgáltatók sorába, akik ingyenesen igen komoly online hozzáférhető adattárolási lehetőséget biztosítanak.

A blogból kiderül, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség lesz akár 250 megabájtos fájlok feltöltésére is, ami azt jelenti, hogy a legtöbb, a napi életben használt fájl (képek, zip-fájlok stb.) „felküldhető a felhőbe”, vagyis a felhasználó bárhonnan elérheti őket, illetve megoszthatja másokkal is (ez segít azon a problémán, hogy akadnak nagy méretű fájlok, melyeket e-mailben már nem lehet elküldeni). Ingyenesen egyébként egy gigabájt áll rendelkezésre, de térítési díj ellenében (20 giga: évi öt dollár – 1 terabájt: évi 256 dollár) jelentősen bővíthető a kapacitás. Az is újdonság, hogy akik a fizetős, a vállalkozásoknak szánt Google Apps Premier Editiont használják, azok egyszerre több fájlt is feltölthetnek, szinkronizálhatnak az asztali gépekkel, s elérhetnek több hasznos szolgáltatást is. A bevezetendő rendszer nyilvánvalóan a Chrome OS-t célozza elsősorban, mivel az operációs rendszer és az ilyen szolgáltatások együtt fogják majd a sokat emlegetett G-drive-ot megteremteni.

Ugyanakkor az is érdemes megemlíteni – ahogy a szaklapok többsége meg is teszi –, hogy önmagában nem újdonság ez a fejlesztés, hiszen nagyon sok cég kínál ilyen megoldásokat – igaz, talán nem olyan átgondolt és szoros koncepcióban, mint a Google – elegendő megemlíteni a hasonlóan nagyszabású és kiválóan működő Microsoft-fejlesztést, a Skydrive-ot, melynél azt is el kell mondani, hogy ők 25 gigabájtos tárhelyet nyújtanak ingyenesen.

Azóta történt

Előzmények