A Google Earth csodái

A Google Earth sikere sok magyarázatot nem kíván, ám népszerűségét az is jelzi, hogy mind több ötletes alkalmazás, projekt, honlap stb. épül köré, illetve rá. A héten több ilyenről is hírt adtak az online lapok, ezekből mutatunk be most kettőt.

Két, a Google Earthszel foglalkozó weboldal, az érdekességeket közösségi módon gyűjtő Google Earth Hacks és a félhivatalos híroldalnak számító Google Earth Blog közösen indította el az EarthSwoop nevű honlapot, ahol az adatbázisban található háromdimenziós látnivalókat szedik össze gyűjteményekbe. Az oldal nagy előnye, hogy (a futtatáshoz szükséges Google Earth Plug-in letöltése és telepítése után) nem kell a magát a szoftvert is betölteni, a böngészőben is megnézhetjük az épületeket, tájakat. Ez a böngészős módszer jelenleg még csak Windowson működik, de az ígéretek szerint az augusztusi frissítéskor a plug-in megjelenik Macre és Linuxra is. Természetesen ez is közösségi oldal, s a fórumon keresztül lehet bejelentkezni, ha valaki szeretné a saját gyűjteményeit megosztani másokkal. Jelenleg 17 gyűjtemény található az oldalon: stadionok, híres épületek, hidak stb.

A másik igen érdekes alkalmazás a Google oktatást támogató egyik kezdeményezése, a Google Teacher Academy keretében jött létre. Innovatív szellemű irodalomtanárok arra használták fel a Google Eartht, hogy a látvánnyal nyerjék meg maguknak a diákokat: az irodalom történetével kapcsolatos virtuális utazások térképeit készítettek el. A már díjat is elnyert kezdeményezés számára készítettek egy kiváló honlapot (Google Lit Trips), ahol nem csak letölthetővé teszik a korosztályosan kategorizált segédanyagokat, hanem meg is adnak minden technológiai segítséget azoknak a tanároknak, akik maguk is szeretnének hasonló szemléltető anyagokat készíteni.

Google Lit Trips
Aeneas utazása Vergilius műve alapján

Azóta történt

Előzmények