2. világháborús bombázások a Google Földben

A Google egyik legjobb kezdeményezésének bizonyult a Google Earth, mely alapvetően bolygónk folyamatosan frissülő műholdképeken alapuló bemutatását tűzte ki először célul, ám a térképes szolgáltatás megalkotása után nyilvánvalóvá vált, hogy szinte végtelenek a lehetőségek.

Az egyik legérdekesebb vállalkozás az volt, amikor a Google vertikális bővítésre is rászánta magát, vagyis egy adott területről nemcsak jelen idejű képeket kínáltak, hanem történeti áttekintést is. Ennek a legegyszerűbb megoldása az volt, hogy ma már lehetőség van a korábbi állapotok megtekintésére is, ám ez csak néhány évet jelent. Az érdekesebb az, amikor a Google Earth különféle technikákkal lehetővé tette, hogy adott helyeket régebbi ábrázolások alapján is meg lehet tekinteni. Ez a megoldás nem tökéletes, hiszen ahhoz időgép kellene, ám rendelkezésre állnak olyan dokumentumok, melyek alapján lehet olyan alkalmazásokat készíteni, melyekkel az adott terület korábbi állapotát lehet megjeleníteni.

Google Earth

A föntebb említett megoldások általában bekapcsolható rétegekként jelentek meg a programban, s épp emiatt tökéletlenek voltak. A Google nemrég bejelentett szolgáltatása is hasonlóképp működik, ám jellegénél fogva az egyik eddigi legjobb megoldás.

Az ötlet valójában végtelenül egyszerű: roppant sok embert érdekelnek a 2. világháborúban ilyen vagy olyan célból készített légi felvételek, s a Google ezeket implementálta a térképes szolgáltatásba.

Arról nem tájékoztat a Google közleménye, hogy milyen adatbázisokból dolgoztak, de nagyon valószínű, hogy az új lehetőséget az teremtette meg, hogy a 2. világháborús felderítő-, illetve bombázógépek annak idején készített, ma különféle archívumokban lévő képeit használták fel.

Azóta történt

Előzmények