Elkészült a Google új tenger alatti kábele

A legmodernebb technológiákat használták fel a Faster minden egyes elemében.

Az IT café 2014-ben számolt be arról, hogy egy főként távközlési cégekből álló konzorcium újabb kábelt fektet le a Csendes-óceánon, mely az Egyesült Államok nyugati-parti nagyvárosait és Ázsiát köti össze. A 300 millió dollárba kerülő új kábel végpontjai az USA-ban San Francisco, Los Angeles, Portland, Oregon és Seattle, Japánban pedig Csikura és Sima. Ez utóbbiakat összekötik már meglévő rendszerekkel, hogy tovább javítsák a régióban az internet minőségét.

A vonalat „Fasternek” nevezték el, a konzorciumban a Google és NEC mellett a China Mobile International, a China Telecom Global, a Global Transit, a KDDI, valamint a SingTel vesz részt. A kábel szinte napra pontosan egy éve, 2015 júniusában érte el a japán partokat.

A konzorcium tegnap jelentette be, hogy a 9000 kilométeres Faster (teljes nevén: FASTER Cable System) elkészült, ma már üzembe is helyezik. Az építők közölték, hogy a Faster az első csendes-óceáni kábel, mely támogatja a különlegesen gyors adatátvitelt biztosító digitális koherens adatátviteli technológiát. Ez, illetve egyéb új fejlett technológiák alkalmazása teszi lehetővé, hogy a hat pár optikai szálat tartalmazó kábel kezdeti kapacitása 60 terabit/másodperc legyen.

Azóta történt

  • Együtt épít szupergyors kábelt a Facebook és a Google

    Az új összeköttetés rekordot fog dönteni, nagyobb kapacitású lesz, mint a legújabb, már működő kábelek.

  • 1866. július 27.

    Miután háromszor kudarcba fulladt a projekt, a Cyrus West Field vezette vállalkozás végre sikeresen lefekteti az első, tartósan működőképes transzatlanti távírókábelt. A 2700 kilométer hosszú Atlantic Cable az írországi Valentiát és az új-fundlandi Heart’s Contentet kötötte össze. A kábel közel száz éven át működött, és sokan ezt tekintik az információs korszak kezdetének.

Előzmények