Képviselők aggódnak a Google Glass miatt

Egy nyolc kongresszusi képviselőből álló csoport tagjai írták alá azt a levelet, melyet Larry Page-nek, a Google vezetőjének küldtek, és amelyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a cég új terméke, a Google Glass esetleg megsérti az amerikai polgárok személyiségi jogait. A helyzetet tisztázandó nyolc kérdést tesznek fel a vállalatvezetőnek.

A képviselőek a következőkre kíváncsiak:

  • a wifiadat-gyűjtési botrányra utalva megkérdik, hogy miképp tudja biztosítani a Google, hogy a szemüveg a felhasználókról/látókörbe kerültekről („non user”) azok beleegyezése nélkül adatokat gyűjtsön?
  • milyen proaktív megoldásokat alkalmaz a Google a szemüveg esetében, hogy a nem felhasználói adatok biztonságban legyenek? (pl. mi van akkor, ha valaki eladja vagy kidobja a Glasst, a rajta található adatok mennyire védettek?)
  • mi van az arcfelismerő technológiával? (a kérdés arra vonatkozik, hogy ha van ilyen funkciója a szemüvegnek, akkor az milyen adatkapcsolatokat képes feltárni, illetve a megfigyeltek tudnak-e fölötte kontrollt gyakorolni)
  • az adatvédelmi szabályzatban szerepel, hogy a vállalat bizonyos esetekben visszautasíthat kéréseket, melyek személyes adatok kiadását kérik – a képviselők ennek a gyakorlatnak példákkal illusztrált kifejtését kérik
  • a Google Glass miatt változtatnak-e az adatvédelmi szabályzaton? Ha igen, miképpen, ha nem, miért nem?
  • milyen felhasználói adatokat gyűjt a Google Glass?
  • hogyan biztosítja a Google, hogy a Glass rendszerére alkalmazásokat írók is betartsák az adatvédelmi előírásokat?
  • a Google Glass tárol-e érzékeny adatokat magán az eszközön? Ha igen, hogyan biztosítják ezek védelmét?

A szemüveg kapcsán az adatvédelmi kérdések legalább akkora hangsúlyt kaptak az utóbbi időben, mint a technológiaiak. A Google igyekszik mindenki megnyugtatni a biztonságot illetően, de teljesen kielégítő választ eddig a legtöbb esetben nem tudtak adni. Igaz, ennek egyik oka, hogy a különleges tudású szemüveg felhasználási módjait nem igazán lehet törvénnyel szabályozni, az magukon a felhasználókon fog múlni. Amire a cégnek viszont mindenképpen reagálnia kell, az az adatgyűjtés és -kezelés, mivel a Glass segítségével sokkal több, illetve magasabb minőségű, gyakran valós idejű információ érkezik a majd cég szervereire, mint eddig bármikor.

Azóta történt

Előzmények