Ők küldhetnek eszközt a Holdra a Google versenyén

A megmaradt 16 csapat közül tavaly év végéig öt tudta bizonyítani, hogy készek a misszió végrehajtására, melyet idén év végéig kell megkezdeni. A győztes jutalma a dicsőségen kívül 30 millió dollár.

A Google bejelentette, hogy a Lunar X Prize 16 versenyző csapata közül öt jelentette be eddig hivatalosan, hogy rendelkeznek olyan szerződéssel, mely biztosítja, hogy a megadott határidőig eszközüket eljuttatják a Holdra, és megpróbálják teljesíteni a verseny feltételeit.

Ahogy korábban már többször is beszámoltunk róla, a verseny célja, hogy a vállalkozókedvű űrkutatókat arra ösztönözzék, próbálják meghódítani a Holdat, és ezzel egy megfizethetőbb korszakba léphessen ez a tudományág. A 30 millió dolláros díj annak jár, aki elsőként hajtja végre a feladatokat: 2017. december 31-ig állami segítség nélkül képes holdjárót juttatni kísérőnkre, és ez a jármű legalább 500 métert megtesz a Hold felszínén, valamint nagy felbontású képeket és videót is képes visszaküldeni a Földre. A második helyezett 5 millió dollárt kap, és vannak speciális feladatok is – mint pl. az Apollo leszállási helyét felkeresni –, és ezekért külön pénzdíj jár. A 16 finalista csapat között a szervezők egymillió dollárt osztanak szét. A korábbi kiírás szerint a missziót december 31-ig kellett volna végrehajtani, ám ezt a feltételt megváltoztatták, és az lett az új előírás, hogy addig kell megkezdeniük.

A közlemény szerint az öt csapat: a SpaceIL, a Moon Express, a Synergy Moon, a Team Indus és a Hakuto – ők mutattak be érvényes szerződést egy olyan vállalkozással, mely rakétájával eljuttatja a Holdra a csapat eszközét.

Legkorábban, még 2015 októberében az izraeli SpaceIL teljesítette ezt a feltételt: szerződésük szerint az idei év második felében a SpaceX egy Falcon 9-es rakétája viszi fel a Sparrow névre hallgató holdjárójukat.

 

SpaceIL
[+]

 

A következő ugyanebben az évben, decemberben a kaliforniai Moon Express volt, akiknek hosszabb távú terveik vannak a MX-1E landerrel: ásványkincsek után kutatnának. Az ő járművüket egy kisebb, kísérleti fázisban lévő rakéta, az Electron szállítja majd – ezt a rakétát egy startup, a Rocket Lab fejleszti. Az Electron még nem hajtott végre missziót, a tervek szerint 2017 elején emelkedik először levegőbe, hogy teszteljék.

 

Moon Express
[+]

 

A többiek 2016 második felében mutatták be szerződéseiket. A nemzetközi, több mint tizenöt országból verbuvált tagból álló csapat, a Synergy Moon augusztusban közölte, hogy holdjárójukat egy Neptune 8 rakéta tetejére helyezik el – ez, az Interorbital Systems által gyártott rakéta sem járt még az űrben.

 

Team Indus
[+]

 

Az indiai Team Indus egy hazai, az indiai űrkutatási ügynökség által fejlesztett és már többször bizonyított PSLV rakétára szereli fel járművét – és mivel időközben kiderült, hogy a projekt tervezése során sikerült helyet spórolniuk, így megállapodtak a japán Hakuto csapattal, vagyis a két holdjáró ugyanazzal a PSLV-vel indul útnak.

 

Hakuto
[+]

 

A jelentkezés határidő lejárta azt jelenti, hogy a többi csapat indíthat ugyan eszközt a Holdra, de azok már nem vesznek részt a versenyben – így a nagy reményekkel indult Puli Space sem, akiktől máig tisztázatlan okok miatt mind a szakma, mind az állam elhatárolódott, és a csapat utoljára a nyáron jelentkezett azzal, hogy időkapszulát küldenek a Holdra.

Azóta történt

Előzmények