Itthon is elérhető a Google ingyenes navigációja

Google NavigationAz androidos okostelefonok tulajdonosai a mai naptól Magyarországon is használhatják a Google ingyenes navigációs szolgáltatását, a jelenleg bétaállapotú Google Térkép Navigációt. Az Egyesült Államokban 2009-ben bevezetett megoldás hazai elindítását a vállalat egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be.

Ezen – az MTI híradása szerint – Darren Baker projektmenedzser elmondta: a Google Mapsen alapuló navigációs szolgáltatás előnye, hogy a tervezésnél nemcsak közterületeket, hanem cégneveket, épületeket is meg lehet adni úti célként, műholdas nézetet is lehet választani, továbbá a szoftver elgépelés esetén korrigálja a szöveget és az útvonal megtervezésénél figyelembe veszi a dugókat is. Elméletben lehetőség van a Street View nézet kiválasztására is, de ez az adatvédelmi biztos kifogásai miatt egyelőre Magyarországon nem elérhető. A Google Maps integráció előnye, hogy az alkalmazás mindig a legfrissebb térképadatokat és információkat tölti le a vállalat szervereiről, ezért nem kell frissítések megvásárlásával aktualizálni.

Emiatt azonban a szolgáltatás adatforgalmazással jár, noha nem feltétlenül van szükséges folyamatos mobilinternetes kapcsolatra. Amint az Origo részletes bemutatójából kiderül: az alkalmazás az útvonal megtervezésekor már letölti a szükséges alapadatokat – és erre a wifihálózat is használható –, így elméletileg lehetőség van arra, hogy térképnézetben egy rövidebb utat adatforgalmazás nélkül végignavigáljon a szoftver. A műholdas felvételeket mutató nézetben ez nem megoldható, ahogy a teljes érdekeshely-adatbázist tartalmazó térkép választásakor sem.

A navigáció – mely gyalogos módot is támogat – magyar beszédhanggal is működik, de az utcaneveket egyelőre csak angol kiejtéssel tudja felolvasni. Használatához legalább 1.6-os verziójú Android operációs rendszert futtató okostelefonra van szükség, az Apple készülékein egyelőre nem telepíthető.

A szolgáltatás elindításával egy időben a Telenor bejelentette, hogy azt a Telenor Okostarifa csomagok meglévő és új előfizetői belföldön díjmentesen vehetik igénybe. Ezek a konstrukciók belföldön korlátlan e-mailezést és egyszerű (nem multimédiás) böngészést biztosítanak, mostantól a navigáció által generált adatforgalom is ebbe a körbe tartozik – közölte az operátor.

Azóta történt

Előzmények